bezár
 

irodalom

2012. 01. 26.
Slobodan Tisma kapta a legtekintélyesebb szerb irodalmi díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Slobodan Tisma nyerte el idén a legrangosabb szerb irodalmi elismerést, a NIN-díjat a Bernardijeva soba (Bernard szobája) című regényével, a díjat a belgrádi városházán ünnepélyes keretek között adták át az Újvidéken élő írónak.

prae.hu

A szerb Booker Prize-nak is nevezett díjért 106 alkotás versengett, a legszűkebb válogatásba hat regény került. Az öttagú zsűri egy ellenszavazattal döntötte el, hogy a NIN című szerb hetilap díját a 2011-ben kiadott szerb nyelvű regények közül válogatva Slobodan Tisma kötete érdemli ki. A regényt az újvidéki Művelődési Központ (KC Novog Sada) adta ki.

A bíráló bizottság tagjainak többsége szerint az író a felesleges ember ódáját írta meg regényében. Az emberi elszigetelődés sajátos megmutatásával és az olvasóval való, kivételesen meggyőző kommunikációjával emelkedett ki a kötet.

"Egy magával elégedett író, zenész figyelmesen szerkesztett meditatív prózája ez. A létezés értelmét kutatva a szerző hőse csendes újjászületésen megy keresztül, ami reménysugarat nyújt a kortárs olvasónak. A könyv gazdagítja a szerb prózát, és közelíti a világ regényirodalmának legújabb irányzataihoz” - áll a zsűri indoklásban.

"A díj megörvendeztetett és meglepett. Két éven át dolgoztam a könyvön és elég sok energiát fektettem bele. Nem túlságosan terjedelmes, ám számomra különleges. Úgy tűnik, erőfeszítésemet siker koronázta…" - mondta Slobodan Tisma, amikor értesült arról, hogy ő lett a díj idei nyertese. Az író 1946-ban született Stara Pazován, Újvidéken és Belgrádban fejezte be egyetemi tanulmányait, s Újvidéken él - írta az idei NIN-díjasról a glassrbije.org című portál.

A díjat az 1935-ben alapított NIN című belgrádi hetilap szerkesztősége - irodalomkritikusok bevonásával - 1954 óta ítéli oda évente az előző év legjobb szerb regényének. A díjazottak között van a Magyarországon is jól ismert Alexandar Tisma, aki Blahm könyve és Danilo Kis, aki a Fövenyóra című könyvéért kapta az elismerést. David Albahari az Apám evangéliuma című kötetéért és Dragan Velikic Orosz ablak című regényéért vehette át a díjat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés