bezár
 

art&design

2012. 01. 25.
A belgrádi művészeti galériák rekordéve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pénzügyi válság ellenére a belgrádi művészeti galériák az előző két évhez képest rekord évet zártak 2011-ben a külföldi turistáknak köszönhetően.

prae.hu

A szerbiai fővárosban több száz galéria működik, köztük az egyik legjobb a belvárosi Singidunum (Belgrád római kori neve). A téli ünnepek, a pravoszláv karácsony, az új év köszöntése idején nagy forgalmat bonyolított, sokan voltak közülük a "jugonosztalgikusok", akik a volt Jugoszlávia régióiból érkeztek, de jöttek a szerb diaszpóra képviselői és külföldi turisták is. Kerámia tárgyakat, lámpákat, ékszereket, festményeket, grafikákat kerestek és találtak abból a korszakból - írta a kurir-info.rs szerbiai portál.

Ahogy Jelena Trpkovic belgrádi festőművész elmondta az MTI-nek, a Singidunum Galéria része egy olyan nemzetközi kortárs művészeti hálózatnak, amelynek első kiállítóhelye 2007-ben Los Angelesben kezdte meg működését. Emellett a galéria festészeti kellékeket is árul.

Ismert és "jól menő" galéria az ArtZone, amelyik olyan nemzetközileg is ismert művészek alkotásait mutatja be, mint Braco Dimitrijevic és Vladimir Velickovic - mindketten Párizsban is élnek vagy Mersad Berber, aki szarajevói, de most Zágrábban lakik. Velickovicnak hamarosan nagy kiállítása nyílik Belgrádban - tette hozzá a festőművész.

Neves kiállítóhely a HAOS, amely tavaly megkapta a Velickovic Alapítvány díját, Az év legjobb galériája kitüntető címet. Jó minőségű grafikákat mutat be a Graficki kollektiv nevű galéria.

Jelena Trpkovic azt is elmondta, hogy a sok kis galérián kívül alig van reprezentatív kiállítóhely Belgrádban, mert pénzhiány miatt áll a Kortárs Művészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum rekonstrukciója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés