bezár
 

színház

2012. 01. 24.
Tiltakozás kíséri a Jézusról szóló színdarabot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hívők tüntetnek a milánói Franco Parenti színháznál, ahol ma este mutatják be Romeo Castellucci olasz rendező Jézusról szóló darabját.

Szkéné színház

Katolikus szervezetek, a milánói egyházmegye és a Vatikán tiltakozása is hiábavaló volt, mert a milánói színház nem mondta le a Sul concetto del volto nel Figlio di Dio (Az arc fogalma Isten fiában) című előadás premierjét. "Reméljük, az előadás tiszteletben tartja a milánói hívők érzékenységét" - fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Andree Ruth Shammah színházigazgató hangsúlyozta, hogy az előadás nem sérti a vallást. "Soha senkit nem állt szándékunkban megbántani, készen állunk a félreértések tisztázására" - nyilatkozta. Leszögezte azt is, hogy a hírek ellenére a darabban nem dobálják fekáliával Jézus arcát. Az ötvenéves Romeo Castellucci által írt és rendezett darab díszlete a 15. századi itáliai művész, Antonello da Messina festette Jézus-arcot ábrázolja.

Ezt a színpadon gyerekszereplők dobálják - jelképes bombákkal. A darabot először 2010-ben a RomaEuropa Festival elnevezésű római színházfesztiválon mutatták be, akkor tiltakozás nélkül.

Katolikus csoportok tüntetése kísérte viszont a tavalyi franciaországi bemutatót és napok óta tüntetnek a Franco Parenti színház előtt is. "Félreértés történt, színművem mélyen keresztény, a negyedik parancsolat ihlette" - hangoztatta Castellucci.

A rendező a színház honlapján magyarázta el darabja üzenetét, a színházigazgató ugyanitt nyílt levélben szólította fel párbeszédre Milánó egyházi és civil életének vezetőit. Százötven olasz értelmiségi Castellucci mellett foglalt állást "az alkotói szabadság védelmében".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés