bezár
 

zene

2012. 01. 23.
Lajtha-díjat kapott Bárány Gusztáv
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bárány Gusztáv, az MR3-Bartók Rádió zenei rendezője kapta idén a Lajtha-díjat. A Lajtha László Alapítvány kuratóriumának elismerését Selmeczi György zeneszerzőnek ítélték - közölte az MTVA kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

Bárány Gusztáv, a kortárs zeneművek terjesztése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért többször elismert zenei rendező a Lajtha-díjat Jónás Istvántól, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától vette át.

A Lajtha László Alapítvány kuratóriumának idei elismerését Lajtha Ildikó, az alapítvány elnöke nyújtotta át Selmeczi György zeneszerzőnek, karmesternek, aki annak idején ősbemutatóként vezényelte Lajtha László A kék kalap című operáját a Magyar Rádióban, majd Kolozsváron, az Állami Magyar Operában, azután Budapesten.

A Lajtha László Alapítvány 1983-ban azzal a céllal alakult, hogy a kiváló zeneszerző és népzenekutató, Lajtha László szellemi örökségét ápolja, zeneműveinek előadását támogassa, ezáltal az életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúra egészében.

A Lajtha-díjat a Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995 óta adományozza minden év januárjában, kapcsolódva a magyar kultúra napja rendezvényeihez, zenei ismeretterjesztő, zenekritikai és előadóművészeti területen a rádióműsorokban végzett, kimagasló teljesítmények elismerésére.

A két elismerés korábbi díjazottjai között volt Ferencsik János (karmester), Gál Tamás (karmester), Hollós Máté (zeneszerző, a Hungaroton Classics ügyvezetője), Solymosi Tari Emőke (zenetörténész), Berlász Melinda (zenetörténész), Kovács Sándor (zenetörténész), Ujfalussy József (zenetörténész), Matuz István (fuvolaművész), Vass M. Katalin (zenei szerkesztő) és Medveczky Ádám (karmester).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés