bezár
 

irodalom

2012. 01. 23.
Madách-tárlat nyílik Pozsonyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZMKM) Madách Imre-kiállítással és további kísérőprogramokkal népszerűsíti a 189 évvel ezelőtt született írót: a Madách–Alsósztregova-Kass című tárlat kedden nyílik.

prae.hu

A kiállítás az SZMKM székházában, a Brämer-kúriában tekinthető meg, a megnyitón részt vesz Rastilav Púdelka, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója és Miroslav Cipár festőművész, könyvillusztrátor.
A tárlat két részből áll.

Az első az alsósztregovai Madách-kastély bútoraiból készült válogatás, amelyben közt megtekinthető az író dolgozószobájának, alkotóműhelyének berendezése.

A másikban Kass János kétszeres Kossuth-díjas művész Az ember tragédiájához készített grafikái láthatók - mondta Jarábik Gabriella, a SZMKM igazgatója az MTI-nek.

A kiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik. A kétnyelvű tárlat mellett kétnyelvű felolvasóestet terveznek Az ember tragédiájából, és előadást Madách Imre életéről szimultán tolmácsolással. "Célunk, hogy a szlovák közönség számára is ismertebbé tegyük e nagy írónk munkásságát" – mondta az igazgató.

A program része lesz a tervek szerint Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs film vetítése a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező részvételével. A múzeum tárgyal a Magyar Tudományos Akadémia kézirattárával is a mű eredeti kéziratának bemutatásáról.

A kiállítás grafikai része április 28-ig, az alsósztregovai kastély berendezése október 21-ig tekinthető meg.

A SZMKM a Szlovák Nemzeti Múzeum speciális intézményeként a szlovákiai magyarság történetét, kultúráját, hagyományait, értékeit kutatja és mutatja be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés