bezár
 

art&design

2012. 01. 21.
A magyar kultúra napja - Szmrecsányi Boldizsár gyűjteményes kiállítása Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kultúra különleges, generációkon átívelő kapcsolatait, annak a mai művészetre gyakorolt hatását hivatott bemutatni a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában szombaton nyílt kiállítás, melyen Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotásait és családja - a magyar építészet és képzőművészet meghatározó alakjainak – műveit ismerheti meg a közönség.

prae.hu

A kortárs magyar szobrászművészet meghatározó alakja, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító és annak fődíját is elnyerő Szmrecsányi Boldizsár – művésznevén Boldi – alkotásaival tiszteleg ükapja Lechner Ödön építész és elődei, a Lechner-Szmrecsányi család tagjai előtt.

Nagy Imre művészettörténész elmondta, hogy Boldi művészi munkássága azért lenyűgöző és magával ragadó, mert alkotásaiba a klasszikus európai szobrászhagyományok mellett az egyiptomi, a sumér és a közép-amerikai "magaskultúrák" nyelvét is beépíti.

„E művekre rápillantva az embernek olyan érzése támad, hogy abból se elvenni, se hozzátenni nem lehet” – emelte ki a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

A galéria földszinti termeiben látható tárlat gerincét a szobrász ötvenhat plasztikája adja, melyek témájukban is a klasszikus hagyományokra épülnek: megjelenik a jó pásztor, az anyaság, a zene és a harc, a szakrális művek pedig a világvallásokra asszociálnak. Anyaguk zömmel carrarai márvány, gránit vagy mészkő, de vannak patinázott bronz szobrok és két pirogránit alkotás is.

Szmrecsányi Boldizsár, Lechner Ödön ükunokája, így a kiállítás rendezői úgy döntöttek, hogy az ország különböző közgyűjteményeiben, illetve a családtagoknál őrzött hagyatékkal töltik meg a falakat. Így a tárlaton megjelennek Lechner Ödön építész (1845-1914) eredeti tervrajzai, épületének korabeli fotói, Lechner Gyula (1841 – 1914) festőművész, műfordító tájképei, ifj. Lechner Ödön festőművész (1874-1910) csendéletei, valamint Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész (1874-1954) világháborús, huszár és kocsmai életképeket ábrázoló karikatúrái is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés