bezár
 

színház

2012. 01. 21.
Négy temesvári vendégjáték a Szkéné Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy temesvári vendégjáték: a Woody Allan írásai nyomán készült Mellékhatások című előadás, Gianina Carbunariu Mady-Baby, Németh Ákos Deviancia és Spiró György Prah című darabja is látható a budapesti Szkéné Színházban január végén és február elején.

Szkéné színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház magyarországi turnéjának részeként Gianina Carbunariu Mady-Baby című művét január 22-én, 23-án és február 5-én is láthatja a közönség a Szkéné Színházban.

A monodráma, amelyet Borbély B. Emília játszik, három román fiatalról és az önfeláldozásról szól. Egy nehéz körülmények között élő, bukaresti lányt az Írországban élő barátja rávesz, hogy költözzön ki hozzá. A repülőtéren Mady találkozik Bogdánnal, együtt utaznak és a továbbiakban hármójuk sorsa egybefonódik. A fiúk önmegvalósításról szóló harcában a lány eszközzé, majd áldozattá válik. Mivel mindketten Mady prostitúciójából húznak hasznot, miután terhes lesz, egyikük sem vállalja a következményeket, inkább úgy döntenek: megölik.

Az előadás alkotóinak olvasatában Mady története egy feltámadástörténet, amely a jóság és bűn, alászállás és megváltás, önzés és áldozathozatal fogalmai köré csoportosul. Az előadás egy városban közlekedő buszon játszódik.

Mellékhatások - frusztrációk és kétségek csak részben - Woody Allen nyomán címmel január 22-én és 23-án látható előadás a Szkénében.

Woody Allen kisprózáiban némileg átöltöztetve ugyan, de ugyanazokat az elemeket fedezhetjük fel, mint filmjeiben: a finom szellemességet, az abszurd poénokat, a mindent a szatíra görbe tükrén át szemlélő életfelfogást. De vajon még ma is érvényesek-e, hatnak-e ezek az Allen művészetének esszenciáját egybesűrítő novellák? - teszik fel a kérdést az előadás alkotói.

Németh Ákos Deviancia című művét január 24-én láthatja a magyar közönség, az előadás a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idei évadának első bemutatója volt októberben, a szerző rendezésében.

Nehéz meghatározni, hogy mi a normális és mi a deviáns, erre maga a szerző sem törekszik. A Deviancia szeretetről, megértésről, egymás elfogadásáról szól. Középpontjában egy testvérpár áll, két nővér, egyikük autista.

Spiró György Prah című művét február 4-én és 5-én játsszák a temesváriak a Szkénében. A több díjjal jutalmazott előadást László Sándor rendezte.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés