bezár
 

építészet

2012. 01. 20.
Ünnepi ülését tartotta a Parlamentben a MÉSZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Steindl Imre halálának 100. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartott pénteken a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) a Parlamentben, az eseményen köszöntőkkel és előadásokkal emlékeztek meg Steindl Imre és Makovecz Imre munkásságáról, a magyar építészszakma múltjáról és jövőjéről, valamint a MÉSZ 110 évvel ezelőtti alapításáról.

prae.hu

A többszörös évfordulóra hívta fel a figyelmet köszöntőjében Lukács József az Országház "főépítésze": 110 éve alakult meg a Magyar Építőművészek Szövetsége, 110 éve talált véglegesen otthonra az Országgyűlés mindkét háza az Országházban és 110 éve halt meg Steindl Imre. Emlékeztettet arra, hogy a 2012-t az Országgyűlés Kövér László házelnök védnöksége mellett Steindl Imre emlékévnek ajánlja.

Ennek keretében támogatni kívánják a Steindl-hagyatékot gondozó alapítványt, kezdeményezik a 2005-ben anyagi források miatt megszűnt Steindl Imre-díj újraalapítását. A főépítész rámutatott arra, hogy a Kossuth tér újjáépítése - amely idén kezdődik és várhatóan 2014-re fejeződik be - és a felújítás a Steindl Imre korábbi térszerkezeti terveiben foglalt rendezőelveken alapul.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Magyar Építőművészek Szövetségét a "magyar építészeti hagyaték legfőbb őrének" nevezte, emellett egy új, építészeti múzeum megvalósításáról is beszélt, amelynek megvalósulására - mint mondta - komoly esély van.
Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára beszédében a magyar építészek munkáját dicsérte az ország fejlődésében.

Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár az Európai Építészpolitikai Fórum (EFAP) 2011 májusi ülésére utalva felhívta a figyelmet az építészszakmára Európa-szerte jellemző magas munkanélküliségre, s ezért beszédében hangsúlyozta és sürgette az építészek együttműködést más szakmák képviselőivel.

Az államtitkár kiemelt fontosságúnak nevezte az építészek kreativitását, amelyet "át lehet és át kell vinni más területekre, együtt kell működniük munkájukban a mérnökökkel, közgazdászokkal".

Az EFAP ülésén elhangzottakra hivatkozva hangsúlyozta: "A városfejlesztés kiemelt szerepet kap a következő időszak kohéziós politikájában, hiszen arra kötelezi az uniós tagállamokat, hogy a források legalább öt százalékát integrált városfejlesztési programokra költsék. Együtt kell kezelni a társadalmi, gazdasági és környezeti problémák megoldását" - hangsúlyozta Szaló Péter.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédében rámutatott a magyar építészet nemzetközi hírére, a külföldön alkotó magyar építészek sikereire.
Kálmán Ernő Ybl-díjas építész, a MÉSZ elnöke a szövetség nemzetközi munkájáról, a magyar építészek nemzetközi szintű elismeréséről szólva kitért a sanghaji Hudec-villa révén kialakított kínai kapcsolatokra is.

A MÉSZ a Kínai Építész Szövetség (ASC) és a Sanghaji Építészek Szövetsége (ASSC) 2010 szeptemberében írt alá megállapodást arról, hogy a két ország és szakmai szervezetei együttműködnek abban a kiemelt műemlékvédelmi munkában, amelynek keretében helyreállítják a Hudec-villát.

Az elnök beszámolt az Új Magyar Ornamentika című kiállítás több európai országban való bemutatkozásáról, amely "Az innováció hagyománya Magyarországon" tematikával kiegészülve a Távol-Keleten és szeptember végén az UIA építészeti világkongresszuson is bemutatkozik. Mindezzel a magyar építészet átfogó innovatív múltját kívánja reprezentálni a szervezet.

Kálmán Ernő méltatta Makovecz Imre építész munkásságát, valamint tájékoztatta az ülés résztvevőit a Magyar Építészetért Emlékérem díjának megalapításáról, amelyet külföldön élő és alkotó építészek számára hoztak létre. A díjjal 2011-ben Magyar Péter Amerikában élő építészt tüntették ki.

A jubileumi ünnepi ülést Vukoszávlyev Zorán előadása zárta Makovecz Imre munkásságáról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés