bezár
 

zene

2012. 01. 20.
Nívódíjat kapott Alföldy-Boruss István
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója több évtizedes munkájáért Nívódíjjal tüntette ki Alföldy-Boruss Istvánt, a Magyar Rádió zenei együtteseinek nyugdíjba vonuló vezetőjét.

prae.hu

Alföldy-Boruss 45 évig állt a rádió és a zene szolgálatában: tanult ismereteit hol a Bartók rádió főszerkesztőjeként, hol a zenei főosztály vezetőjeként, hol pedig a zenei együttesek (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa) vezetőjeként kamatoztatta.

Budapesten született 1946-ban. Zenei tanulmányai során orgonát, zeneszerzést és karvezetést tanult.

Egyetemi doktorátusát etnomuzikologiából szerezte 1990-ben. Az elmúlt évtizedekben több fővárosi és vidéki amatőr énekkar karnagyaként hazai és nemzetközi fesztiválokon vett részt sikerrel.

1967-től a Magyar Rádió külső munkatársa, zenei rendezői, majd szerkesztői munkaköröket lát el, 1985-től rovatvezető, szerkesztőségvezető, 1996-tól a zenei főosztály vezetője, majd több mint egy évtizeden át a Bartók rádió főszerkesztője. 2006-tól a Magyar Rádió zenei együtteseinek vezetője.

Széleskörű néprajzi és népzenei ismereteit rádiós munkája szolgálatába állította, szerkesztői és rendezői munkájában kamatoztatta. Sokat tett az amatőr kórusmozgalom népszerűsítéséért, színvonalának emeléséért, rádióműsoraival ismertté tételéért.

Vezetőként kompromisszumkész tárgyalópartnere volt a Magyar Rádió számára nélkülözhetetlen intézményeknek, ami a folyamatos és sikeres együttműködés elengedhetetlen feltétele volt. A Bartók rádió főszerkesztőjeként újraindította a rádió zenei versenyeit, és az évtizedekig szünetelő operaközvetítéseket a Magyar Állami Operaházból.

A Magyar Rádió zenei együtteseinek vezetőjeként is arra törekedett, hogy az együttesek eleget tudjanak tenni közszolgálati feladataiknak, és ugyanakkor sikereket tudjanak elérni mind a hazai, mind pedig a külföldi zenei életben. Ebben a munkájában a több évtizedes rádiós gyakorlat, kiterjedt zenész kapcsolatai és nem utolsó sorban széleskörű és megbízható zenei ismeretei segítették.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés