bezár
 

zene

2012. 01. 20.
Koncert egy japán hangversenyteremért Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jótékonysági hangversenyt rendez a Művészetek Palotája és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a japán Szendai város koncerttermének javára, amely megsérült a 2011-es földrengés következtében. A január 26-i koncertet Fischer Ádám vezényli.

prae.hu

A Japánban pusztító hatalmas erejű tavalyi földrengés és az azt követő szökőár által legsúlyosabban érintett területek egyike Mijagi prefektúra volt, az itt található Szendai város part menti övezetét is elmosta a cunami, több száz áldozatot követelve.

A szökőár által megkímélt területeken a földrengés pusztított, így megsérült a város koncertterme, a Mijagi Kenmin Kaikan is, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara többször is fellépett.

A Művészetek Palotája és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara január 26-ra hangversenyt szerveznek, hogy összefogásra buzdítsanak a japán hangversenyteremért. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják, ezzel a szimbolikus gesztussal fejezik ki szolidaritásukat a katasztrófa sújtotta Japánnak, azzal a hittel, hogy a kultúra ereje nélkülözhetetlen a nehéz időkben is.

A Művészetek Palotája ingyen biztosítja a koncerthez a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara pedig lemondott tiszteletdíjáról. Az MTVA jóvoltából az érdeklődők élőben nézhetik meg a hangversenyt az m1-en, illetve felvételről közvetíti egy későbbi időpontban a Bartók Rádió.

A jótékonysági koncert karmestere, Fischer Ádám olyan keresztmetszetet állított össze az idei Budapesti Wagner-napok programjából, amely egyaránt izgalmas a bayreuthi mester rajongóinak, de utal a koncert apropójára is, így felcsendül Az istenek alkonyának Gyászindulója, és reményt idéz a Tannhäuser Csarnokáriája. A koncerten A walkürből és a Parsifalból is megszólalnak részletek.

Az esten szólót énekel Szabóki Tünde szoprán, Kelemen Zoltán és Szegedi Csaba bariton, és közreműködik a Magyar Rádió Énekkara is (karigazgató Somos Csaba).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés