bezár
 

art&design

2012. 01. 19.
Zmeták Ernőről nevezték el az érsekújvári galériát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az érsekújvári születésű festőművész, Zmeták Ernő nevét viseli mostantól a városban a megyei fenntartású művészeti galéria - írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában. A névadásról a Nyitra megyei önkormányzat legutóbbi ülésén döntött.

prae.hu

Zmeták Ernő kezdeményezésére 1979-ben alapították a galériát, amelynek egyik fő adományozója is a festőművész volt. A közintézmény kezdetben az érsekújvári szolgáltatások házában, majd egy ideig a városházán működött, majd mai helyére 2003-ban került, a Björnson utcai megyei tulajdonú épületbe.

Hivatalosan január 1. óta viseli a festőművész nevét a galéria. A táblák, feliratok a közeljövőben készülnek el - írja a napilap.

Zmeták Ernő a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1938 és 1943 között. Szabadfoglalkozású művészként festményein, rajzain, grafikáin kívül gobelineket, mozaikképeket készített és tervezett, neves műgyűjtőként tartották számon. Műalkotásaiból kiállításokat rendeztek Bulgáriában, Franciaországban, Irakban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A szlovákiai magyar művész 1968-ban megkapta az érdemes művészi címet, 2004-ben szlovák állami díjjal, a Pribina Kereszttel ismerték el munkásságát. Pozsonyban hunyt el 2004-ben.

Az érsekújvári festőművész és felesége, Danica Érsekújvár városának ajándékozta jelentős művészeti gyűjteményét, amely az immár nevét viselő galéria állandó tárlataként tekinthető meg a 16-20. század európai művészete részlegen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés