bezár
 

art&design

2012. 01. 18.
4 milliárd az Esterházy-kastély felújítására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miközben már zajlik a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának második szakasza, a nagy ívű rekonstrukció első üteme befejezés előtt áll. A több mint két éve tartó rekonstrukcióra az Esterházy-kastély eddig mintegy 4 milliárd forint támogatást nyert.

prae.hu

Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára szerdán a helyszínen megtekintette a munkálatokat, majd a további projekttervekről tájékozódott a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vezetőitől - közölte az államtitkárság sajtóirodája az MTI-vel.

A tavasszal befejeződő első ütem eredményeként egyebek között valamennyi belső restaurálási munka elkészül, megújulnak a dísztermek és a külső homlokzat, új tetőszerkezetet kap a bábszínház épülete és régi szépségében fogadja a vendégeket a belső udvar.

A rekonstrukció második ütemében többek között restaurálják a kínai lakk kabinetet és a porcelánszoba falképeit, felújítják a télikertet, helyreállítják a bábszínház-narancsház épületegyüttesét és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel.

A magyar Versailles-ként is emlegetett kastélyegyüttes angolkertjének és rózsakertjének revitalizációját az idén kezdik meg. A második ütem és a park rendezésének munkálatai várhatóan 2013-ban zárulnak.
Ami a fejlesztések további lehetőségeit illeti, kész a projektterv a főépület melletti kiskastély önálló rendezvényközponttá alakítására és Mária Terézia lakosztályának helyreállítására.

Az "Eszterházi tündérkert" terve pedig különleges gyermekmúzeum és foglalkoztató létesítését, valamint a Pál-major helyreállítását tartalmazza.

Amennyiben az újabb projekttervek is sikeresek lesznek, Fertőd-Eszterházán 2013-ig mintegy 5 milliárd forintos helyreállítási és fejlesztési beruházás valósulhat meg.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatja a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának projektszemléletű munkáját, mivel a kastély rehabilitációja az értékek megőrzését és hasznosítását szolgálja, s ezzel párhuzamosan turizmust fejleszt, munkahelyeket teremt, az egész térség fejlődésére pozitív hatást fejt ki - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés