bezár
 

irodalom

2012. 01. 18.
Megalakult a Főszerkesztők Fóruma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminc alapítóval megalakult a Főszerkesztők Fóruma szerdán Budapesten a Független Médiaközpontban. Az országos és megyei napilapok, kereskedelmi rádiók és televíziók, hetilapok és hírportálok szerkesztőségeinek vezetőit egyaránt magában foglaló tömörülés elfogadta önszabályozó etikai irányelveit is.

prae.hu

A Főszerkesztők Fóruma társadalmi párbeszédre, a sajtószakma presztízsének növelésére és önszabályozó tevékenységre egyaránt törekszik - mondták a megalakuláskor az alapítók, köztük Weyer Balázs, az Origo korábbi főszerkesztője, Kotroczó Róbert, az RTL Klub és György Bence, a TV2 hírigazgatója.

Weyer Balázs szerint a társszabályozásra, vagyis a médiahatóság és a médiaszervezetek együttműködésével megvalósuló tartalomszabályozás médiatörvénybe iktatására sem lett volna szükség, ha a fórum által szorgalmazott önszabályozás már létezett volna korábban.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője azt hangsúlyozta: hiteles újságírói szervezetre van szükség Magyarországon, jelenleg ugyanis ilyen nem létezik.

Tóth Levente, a Népszabadság megbízott főszerkesztője is a szakma összefogását tartotta fontosnak. A csatlakozók a média legfontosabb feladatának a tájékoztatást tekintik, a szabad véleménynyilvánítás és a különböző vélemények kifejeződését, valamint a társadalom önismeretének erősítését tartják fontosnak.

A csatlakozó főszerkesztők médiumai az elfogadott etikai irányelveket a következő napokban egyaránt publikálják saját felületükön.

Ezen irányelvek között szerepel a többi között az, hogy az újságíróknak rendelkezniük kell azzal a szabadsággal, amely lehetővé teszi számukra, hogy politikai és gazdasági befolyás, félelem, illetve részrehajlás nélkül végezzék munkájukat.

Az alapítók között van még többek között a HVG, a Katolikus Rádió, az Origo, az Index, a Veszprémi Napló, a Metropol és a Helyi Téma főszerkesztője.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés