bezár
 

film

2012. 01. 15.
Tarolt a Suszter, szabó, baka, kém a BAFTA-jelölésen, de vajon várható-e Oscar-eső?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A napokban nyilvánosságra hozták a BAFTA (British Academy Film Awards) idei úgynevezett hosszúlistáját. A részben Budapesten forgatott Suszter, szabó, baka, kém zsebelte be a legtöbb, 16 jelölést, melyek közül a legfontosabb kategóriák a Legjobb film, Legjobb rendezés, Legjobb operatőr, Legjobb vágás, Legjobb férfi főszereplő (Gary Oldman), Legjobb férfi mellékszereplő (Benedict Cumberbatch) és a Legjobb női mellékszereplő (Kathy Burke). Elképzelhető-e, hogy idén ez lesz az a film, amely a semmiből az Oscarra tör? A Suszter január 26-ától látható a magyar mozikban.

prae.hu

Ha igen, akkor sok más a BAFTA által elismert filmet követhet a Legjobb film és sok más Oscar-jelölésben, ilyenek például a Vágy és vezeklés, az Egy lányról, illetve A felolvasó. Általában egy brit film mindig bekerül az Oscar-listába, ez a két szavazó csoport közti átfedés miatt lehetséges. Az akadémia 6000 tagja közül 500-an egyben BAFTA-tagok is. Ez a teljes létszám 8%-át teszi ki – ami igencsak jelentős, hiszen ahhoz, hogy egy film bekerüljön az Oscar-listába, 5%-nak kell megjelölnie első helyen a filmet.

A Suszter, szabó, baka, kém további sikereket érhet el azáltal, hogy az év legelismertebb brit filmjének tartják. A BAFTA-hosszúlistán megelőzte a Harry Potter széria utolsó részét a 2011-es év brit filmje címért vívott küzdelemben. A My Week with Marilyn szintén 16 BAFTA-jelölést szerzett, ám a Suszter, szabó, baka, kém előkelőbb helyen végzett a szavazók „legjobb ötös” listáján.

A Suszter, szabó, baka, kém eddig több mint 20 millió dolláros bevételre tett szert az Egyesült Királyságokban. Amerikai viszonylatban – a népesség arányát figyelembe véve - ez 100 millió dollárnak felel meg, azaz a filmet óriási népszerűség övezi.
Az erős kritikák és a karácsony környékén az USA művész mozijaiban szerzett hihetetlen bevételek „Oscar-gyanús” filmmé tették.

Az amerikai forgalmazónak (Focus) az elmúlt 11 évben kilenc filmjét jelölték a Legjobb filmnek. A legtöbbjüket decemberben mutatták be, így befértek az Oscarra jelöltek közé.

A kezdeti korlátozott kópiaszám után, péntektől 809 filmszínházban vetítik a Suszter, Szabó, Baka, Kémet az Egyesült Államokban. A megjelenés időzítése rendkívül fontos, hiszen akkor jön ki film, amikor az Akadémia tagjai leadják a szavazataikat a jelöltekre.

A Focus közleménye szerint a film nézőbázisának a korosztálya hasonlít az Akadémiáéra: 62% 40 éven felüli volt, 46% pedig 50 vagy idősebb és diplomával rendelkezők.

A briliáns szereplőgárdát felvonultató film, melyben vannak veteránok és felfelé ívelő csillagok, kedvezhet az Akadémia komoly színészi játék igényének. Nem árt, ha egy korábbi győztes, Colin Firth is erősíti a gárdát.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/rImlGqQslWo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Suszter, szabó, baka, kém

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez, mikor úgy tűnik, kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen -- leleplezése tehát mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek szégyellt emlékei, halálosan veszélyes kémek adják munkája vázát mindaddig, míg egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy) fel nem tűnik. Ahogy segítségével egyre több tény tárul Smiley elé, egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja is egyre élesebbé válik...

Suszter, szabó, baka, kém
(Tinker Tailor Soldier Spy)
Színes, feliratos, francia-angol-német thriller, 127 perc, 2011.

Rendező: Tomas Alfredson
Író: John Le Carré
Forgatókönyvíró: Bridget O'Connor, Peter Straughan
Zeneszerző: Alberto Iglesias
Operatőr: Hoyte Van Hoytema
Producer: Tim Bevan, Eric Fellner, Robyn Slovo
Vágó: Dino Jonsäter

Szereplők:
Gary Oldman (George Smiley)
Tom Hardy (Ricki Tarr)
Colin Firth (Bill Haydon)
John Hurt (Control)
Toby Jones (Percy Alleline)
Mark Strong (Jim Prideaux)
Benedict Cumberbatch (Peter Guillam)
Ciarán Hinds (Roy Bland)
David Dencik (Toby Esterhase)

Bemutató dátuma: 2012. január 26. (Forgalmazó: Ristretto Distribution Kft.)


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés