bezár
 

irodalom

2012. 01. 14.
A magyar kultúra napja - Szónokverseny Szabolcs megyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harmadik alkalommal rendezi meg középiskolás diákok számára a Kölcsey Ferenc Szónokversenyt szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából.

prae.hu

A megmérettetésen tizenegy tanuló tehet bizonyságot retorikai készségéről és szónoki képességéről - mondta Gergely Zsolt szervező, a megyei kormányhivatal munkatársa az MTI-nek. A versenyzőknek nem lesz könnyű feladatuk: a rendelkezésre álló három-három perc alatt - a reformkori, illetve a mai szónokok beszédfordulatait használva - két-két szónoki beszédet kell előadniuk, melyeket a szakmai zsűri értékel és jutalmaz.

A beszédek a reformkori országgyűlések aktuális témáihoz igazodnak; a fiatalok az 1832-ben Szatmár megye követévé választott Kölcsey Ferenc "bőrébe bújva" emelhetik fel szavukat a szólásszabadság ügyében vagy az örökös megváltás tárgyában. A beszédeknek a korabeli országgyűlések hangulatát is vissza kell idézniük.

A tanulók erre a feladatra még otthon készülhetnek fel, a második beszéd témáját azonban csak a verseny helyszínén ismerik meg - tette hozzá Gergely Zsolt. A felkészülésre mindössze tíz perc áll rendelkezésre; a versenyzők a szabályok szerint jegyzetet készíthetnek, de a szónoklatot szabadon kell előadniuk. A legjobb beszédet előadó három tanuló pénzjutalmat kap, de a zsűri különdíjat is kioszthat.

A győztes lehetőséget kap szónoklatának előadására a megyei önkormányzat ünnepségén, amelyet január 21-én rendeznek Nyíregyházán - mondta a szervező.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a központi ünnepség szombaton délután két órakor kezdődik a megyeháza Bessenyei-nagytermében. Az eseményen Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, Sarkadi Pál, Szatmárcseke polgármestere, valamint Vinnai Győző megyei kormánymegbízott tart ünnepi beszédet. A program a Hősök terén folytatódik, ahol megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, majd a megye zenepedagógusainak ünnepi műsorát hallgathatja meg a közönség a Nyíregyházi Főiskolán.

A kultúra napi rendezvények vasárnap délelőtt a szatmárcsekei református templomban ökumenikus istentisztelettel folytatódnak, amelyen Beer Miklós római katolikus, valamint Bölcskei Gusztáv református püspök hirdet igét. Ünnepi beszédet mond Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekművész, a Himnuszt Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész szavalja el, közreműködik a debreceni Canticum Novum Kamarakórus. Az istentisztelet után az ünneplők a református sírkertbe vonulnak át, ahol megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés