bezár
 

színház

2012. 01. 12.
Új szerepben a Nemzeti Balett prímabalerinája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kozmér Alexandra, a Magyar Nemzeti Balett társulatának egyik vezető balerinája új szerepben mutatkozik be a Magyar Állami Operaház színpadán: Roberth North A halál és a lányka című koreográfiájának női főszerepét január 22-én táncolja először.

Szkéné színház

"Kozmér Alexandra pályájának olyan pontjához érkezett, amikor fontos, hogy megmutathassa, hogyan formálja meg ő ezt az érzelmileg is igen nagy feladatnak számító szerepet" - idézi az operaház csütörtöki közleménye Solymosi Tamást, a dalszínház balettigazgatóját.

Várkonyi Judit sajtófőnök tájékoztatása szerint Kozmér Alexandra négy alkalommal kelti életre a már modern klasszikusnak számító remekmű tragikus nőalakját. A Halál szerepét az első két előadásban Liebich Roland, a második kettőben Solti Csaba táncolja Kozmér Alexandra partnereként. Solti Csaba színrelépésének különlegessége, hogy a Halál szerepét első ízben 22 évesen, A halál és a lányka első színrevitelében kapta meg, 2010-ben, a darab felújításakor ismét felkérték a Halál alakjának megformálására.

Az Örvényben című balettesten további négy darabot láthat a közönség. A Magyar Nemzeti Balett 2010-ben mutatta be az összeállítást, amely a ház repertoárján a kortárs koreográfusok alkotásait képviseli, és amelyek közül kettő a Magyar Nemzeti Balett számára készült (a francia Myriam Naisy A szerelem és a lány című kettőse és Lukács András Örvény című munkája).

A színes program zenei anyaga a romantikától napjaink két népszerű kortárs zeneművéig terjed, de a táncmatéria is markáns különbségeket mutat, hiszen a koreográfusok alkotói stílusa, művészi habitusa is eltérő. Az Örvényben című est előadásain a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistái és fiatal tehetségei egyaránt lehetőséget kapnak, hogy művészetükkel újabb híveket szerezzenek a (kortárs) balett rajongóinak.

Műsorra kerül az esten Kurt Weill zenéjére Krzysztof Pastor Wie lange noch? és Max Richter - David Dawson On the Nature of Daylight című koreográfiája is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés