bezár
 

zene

2012. 01. 12.
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának estje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Olasz Kultúrintézetben péntek este Vidovszky László Romantikus olvasmányok című szimfonikus költeménye köré épül a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje, amelyet a tavaly kinevezett vezető karmester, Vajda Gergely vezényel.

prae.hu

A kortárs magyar zeneszerző darabját Weber Oberon nyitánya, Stravinsky Tűzmadár szvitje és Mendelssohn e-moll hegedűversenye követi. A szólista Oláh Vilmos hegedűművész lesz - tájékoztatta Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője az MTI-t.

A koncert tematikája összhangban van Vajda Gergely egyik legfontosabb törekvésével, miszerint a kortárs magyar zeneművek ne izolálva vagy egy új zenei fesztivál keretében kapjanak teret a repertoárban, hanem egy-egy koncertprogram integráns részeként.
"Hiszem, hogy jobban és másképp hallgatja majd a közönség a jól ismert Mendelssohn Hegedűversenyt a Vidovszky-darab után, illetve, hogy az egész koncert romantikus olvasmány tematikája egyfajta pluszt ad majd a hallgatóságnak" - idézi a közlemény Vajda Gergelyt.
A művész már a karmesteri pályázatában is kitért a rádiózenekarok alapfunkciójára, amely - mint a legtöbb nemzetnél - a hazai kortárs zene népszerűsítése, dokumentálása (stúdiófelvételek rendszeres készítése) és a minőségi új kortárs zeneművek megszületésének segítése.

A kortárs zeneirodalom bemutatása és népszerűsítése mellett a bevezetett kooperációkat - köztük a Budapesti Wagner-napok koncertjeit a Művészetek Palotájában - folytatandónak és bővítendőnek tartja a karmester.

A 2011/12-es évadban Vajda Gergely további két koncertet dirigál. Március 23-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a fiatal magyar zeneszerző, Zombola Péter Requiemjének ősbemutatóját vezényli az Olasz Kultúrintézetben. Májusban a zenekar a Művészetek Palotájában Bartók és Beethoven műveivel zárja hangversenytermi szezonját a Budapesti Wagner-napok előtt.

Vajda Gergely a Huntsville Symphony Orchestra (USA) zeneigazgatója, a Music in the Mountains (California, USA) fesztivál karmestere és művészeti vezetője, valamint az Oregon Symphony Orchestra (USA) rezidens karmestere, zeneszerző, klarinétművész.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés