bezár
 

film

2012. 01. 11.
Filmszemle: továbbra sincs végleges időpont
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még mindig nincs végleges időpontja és pontos helyszíne a Magyar Filmművészek Szövetsége által szerveződő idei filmszemlének - értesült szerdán az MTI; a korábban nyilvánosságra került tervek szerint február 3. és 5. között rendezik meg a magyar filmek 43. mustráját.

prae.hu

Tarr Béla, a Magyar Filmművészek Szövetsége nemrég megválasztott új vezetője még december végén a Népszabadságnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a szervezet, mint a magyar Filmszemle jogtulajdonosa február 3. és 5. között szeretné megrendezni a mustrát.

A Variety című amerikai szaklap kedden arról írt, hogy a háromnaposra tervezett eseményen nyolc játékfilmet, valamint számos dokumentumfilmet fognak levetíteni.

Az MTI értesülése szerint a magyar dokumentumfilmesek szerdán egyeztetést tartottak arról, mely alkotásokat tudnák levetíteni az idei szemlén.

"Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár szerint kár lenne, ha a Filmszemle hagyománya megszakadna, azonban – az Országgyűlés döntése alapján – a filmszakmai támogatások 2012-ben elkerültek a tárcától, így erre az évre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális költségvetésében nincs forrás a Filmszemle támogatására" - közölte a NEFMI az MTI kérdésére.

Az biztosnak tűnik, hogy a játékfilmek közül látható lesz majd a szemlén a Tarr Béla produceri munkája mellett elkészült 2011 Magyarország című projekt, amely tíz rendező - Török Ferenc, Pálfi György, Jancsó Miklós, Jeles András, Kocsis Ágnes, Salamon András, Mészáros Márta, Fliegauf Benedek, Szabó Simon és Siroki László - egy-egy rövidfilmjéből áll.

Az index hírportál szerint a 43. Magyar Filmszemlén levetíthetik Fliegauf Benedek Csak a szél című, Alföldön forgatott, és a berlini fesztivál versenyprogramjába beválogatott filmdrámáját, Szabó Istvánnak Az ajtó című alkotását, Török Ferenc Isztambulját, Cserhalmi Sára első filmjét, a Drága besúgott barátaim címűt és Deák Krisztina Aglajáját.

A szervezők csütörtökre ígértek tájékoztatást az MTI-nek.

Tavaly májusban rendezték a Magyar Filmszemlét, amelyet 2011-ig az azóta megszűnt Mozgókép Közalapítvány (MMKA) finanszírozott. A filmipar megújításáért tavaly kormánybiztosnak nevezték ki Andrew Vajnát. Irányításával új filmtámogatási rendszer lépett életbe, feladatai közé tartozik az MMKA tartozásállományának konszolidációjára vonatkozó koncepció kidolgozása és végrehajtásának irányítása is. Magyar Nemzeti Filmalap néven a magyar nemzeti filmgyártást támogató közhasznú vállalat alakult.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés