bezár
 

art&design

2012. 01. 11.
Sportoló macik a Macimúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminckét, különféle sportágat űző macival gyarapodott a Rákóczifalván lévő Macimúzeum a közelgő londoni nyári olimpia alkalmából.

prae.hu

A sportmezbe öltöztetett játékmackók a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával hamarosan hosszú útra kelnek, előbb az ország plázáiban, illetve sportrendezvényeken mutatkoznak be a nagyközönségnek, végül kiutaznak az ötkarikás világesemény színhelyére, a brit fővárosba.

"Kezdeményezésünkkel a sport fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet elsősorban a gyerekek körében, és próbáljuk ily módon a rendszeres testmozgásra ösztökélni őket, mert úgy tapasztalom, hogy egyre kevesebbet mozognak, és mind több időt töltenek a számítógépek előtt" - mondta el Balázs Antal, a Szolnok melletti kisvárosban lévő múzeum alapítója és működtetője szerdán az MTI-nek.

A sportoló mackókat három hónap alatt készítette el Urbánné Kelemen Rózsa. Balázs Antal szerint ebben az alkotó munkában az volt a kihívás, hogy a macikkal egy-egy sportágra jellemző mozdulatát produkáljanak.

A kalapácsvető például a szer eldobása előtti pillanatban hátra dőlve pózol, az úszó a fejét a hullámok között kifelé fordítja, és karját emeli a gyorsúszás tempója közben, a kajakozó a lapátját lendületet véve tartja melle előtt. Külön fejtöréssel járt, hogy a sportágra jellemző öltözetet, sportszereket miből csinálják meg.

Így a vívó sisakjának finom szövésű fémhálóját egy teaszűrőből, a versenykerékpárt vékony drótból formázták meg. Az átlagosan 30-35 centi magas macik közül a kosárlabdázó jó egy fejjel kiemelkedik, míg a súlyemelő szemmel láthatóan testesebb a többieknél.

A sportoló játékmacik - miközben "ellátogatnak" a plázákba - utazásuk során találkoznak majd sportáguk hazai kiválóságaival, az olimpiára készülő felnőtt versenyzőkkel, akiktől kézjegyet kapnak emlékül.

A 2006-ban megnyílt rákóczifalvi múzeumban 700-750 játékmackó látható, emblematikus tagjai a kuruc viseletet hordozók, vagy a nagyvilág legkülönbözőbb helyeit felkereső utazó macik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés