bezár
 

art&design

2012. 01. 11.
Grafikák a Csernus Tibor hagyatékából a Kogart Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csernus Tibor Kossuth-díjas festő nyolcvan grafikáját, pasztell és akvarell képét állítja ki Feldolgozás alatt - grafikák a Csernus-hagyatékból címmel a Kogart Ház csütörtöktől.

prae.hu

Időben és témában jól körülhatárolható műtárgycsoport látható az 1980-as évek végéről, az 1990-es évek elejéről, túlnyomó részük aktábrázolás, néhány önarckép, többségük önálló mű, egytől egyig Csernus Tibor bravúros grafikai tudásának bizonyítékai - közölte a kiállítóhely az MTI-vel.

Csernus Tibor (1927-2007) képzőművészeti hagyatéka 2009 őszén került a Kovács Gábor Művészeti Alapítványhoz, ekkor kezdték el feldolgozni a művészettörténészek. A Kogart Ház új kiállítása az ő munkájukba enged bepillantást: végigvezeti a látogatót a feldolgozás folyamatán, az állapotfelmérés, a konzerválás, a katalogizálás, az életmű elemzésének fázisain, bemutatja, hogyan válik egy hagyaték egy gyűjtemény részévé.

A rendhagyó kiállítás nem egy szépen "kiglancolt" hagyatéki bemutató. A falon ott lógnak ugyan a művek, de a térben elhelyezett infópontokon - installációk, monitorok, szemléltető eszközök és interaktív módszerek segítségével - a látogató bejuthat a színfalak mögé is. Megtudhatja, hogyan zajlik a Csernus-grafikák restaurálása, mit jelent a leltári szám, hogyan datálják a műveket, miként helyezik el az életműben az egyes darabokat.

A kiállítás, amelyet Rényi András művészettörténész, esztéta nyit meg, február 26-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés