bezár
 

art&design

2012. 01. 10.
Molnár-C. Pál újságrajzai a Hadik Kávéházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó a kávé! címmel látható válogatás Molnár-C. Pál (1894-1981) festő, grafikus újságrajzaiból szerdától a Hadik Kávéházban.

prae.hu

Molnár-C. Pál a 20-as évek közepétől rendszeresen illusztrált az Est-lapok részére. Volt olyan nap, hogy mindhárom napilapban (Est, Magyarország, Pesti napló) jelent meg rajza.

Rendszeresen illusztrálta az Est Hármaskönyvét, amely az újság évente megjelenő évkönyve volt.

A tárlaton, a kávéház galériáján mintegy 30-40 rajza, köztük a fitos orrú, fiatal, kalapos hölgy csésze kávéval, a nagyléptű pincér tálcával látható, valamennyi hangulatos, lendületes rajz - mondta el az MTI-nek Csillag Péter, a művész unokája.

Molnár-C. témáit a 20-as évek világából merítette, kitűnő megfigyelő volt, briliáns rajzoló, és egy egészen speciális - általa rotációs rajznak nevezett - technikát fejlesztett ki ezekre a rajzokra. A tusvonalakat, mielőtt azok megszáradtak volna, elmosta, így adott mélységet a műnek, dinamikát a mozgásnak, feszültséget az érzelmeknek. A rajzokon gyakran megjelenik jellegzetes humora, játékossága is - tette hozzá.

Az 1928-as amszterdami olimpia előtt egy sor sportjelenetet örökített meg. 1928-tól 1931-ig római ösztöndíjasként Itáliában élt, s még onnan is kértek tőle rajzokat, így kerülhetett be a sorozatba néhány jellegzetes itáliai utcajelenet.

Ezekből az újságrajzokból - melyek a korabeli Pest világát, és az összetéveszthetetlen kávéházi hangulatot idézik fel - válogatott Csillag Péter a régi patináját visszanyert Hadik Kávéház számára, amely március 11-ig otthont ad az időszaki tárlatnak.

A tárlatot kísérő program keretében február 18-án, szombaton Lakatos J. Péter festőművész, restaurátor és előadóművész kedvenc verseit szavalja el. Március 10-én, szombaton A törzsvendég visszatér címmel Fenyő Ervin színművész, irodalomtörténész Karinthy estjét hallhatják az érdeklődők a nagy író törzshelyén, a Hadik Kávéházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés