bezár
 

színház

2012. 01. 09.
Dörner pályázata megfelelt a követelményeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dörner György pályázata megfelelt a kiírás tartalmi követelményeinek - állapította meg Budapest Főváros Kormányhivatala, miután az LMP kezdeményezésére elvégezte az Új Színház vezetői kinevezéséről szóló főpolgármesteri döntés jogszerűségi vizsgálatát.

Szkéné színház

A Kormányhivatal nem látja indokoltnak törvényességi észrevétel megtételét a pályázati eljárás jogszerűségére vonatkozóan, a mérlegelési szempontú önkormányzati döntés felülbírálatára pedig nincs jogi lehetősége - olvasható a levélben, amelyet a szinhaz.hu hétfőn tett közzé.

Mint az LMP fővárosi frakcióját vezető Kaltenbach Jenőnek és az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága alelnökének, Karácsony Gergelynek címzett levélben írják, az LMP beadványában felvetett szakmai kifogások, gazdasági kérdésekkel, művészeti-munkaszervezéssel kapcsolatos felvetések vizsgálata nem tartozik a Kormányhivatal hatáskörébe, így erre nem került sor.

Az LMP októberben fordult a fővárosi kormányhivatalhoz törvényességi felülvizsgálatot kérve az Új Színház igazgatói pályázata ügyében, úgy vélte ugyanis, hogy Dörner György kinevezése nemcsak szakmailag és erkölcsileg vállalhatatlan, hanem törvénysértő is.

A párt ezért arra kérte Pesti Imre kormánymegbízottat, vizsgálja felül, hogy a pályázati kiírás mindenben megfelelt-e az előadóművészeti törvényben foglaltaknak, és ha szükséges, vonja vissza a pályázatot.

Az LMP kezdeményezte azt is, hogy a kormányhivatal vizsgálja meg a főpolgármester által hozott határozat törvényességét - például azt, hogy a szakmai bizottság által 2:4 arányban "nem támogatottnak" minősített pályázat alapján jogszerű volt-e Dörner György kinevezése.

A Kormányhivatal a vizsgálat elvégzése után írt levelében felhívja a figyelmet arra, hogy 2011. augusztus 18-i hatállyal módosult az előadóművészeti törvény, így a főpolgármesteri döntés idején hatályos jogszabály szerint a munkakör betöltéséről - a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve - a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt.

A törvény nem írja elő, hogy a döntéshozó elé csak a támogató véleményt kell felterjeszteni, és arra sincs jogszabályi kötelezettség, hogy csak azok között a pályázatok között mérlegelhet, amelyek a bizottság támogatását élvezik.

A szakmai bizottság véleményén túl egyéb körülmények, fenntartói szakmapolitikai indokok is alakíthatják a döntés tartalmát, de ezek a mérlegelési szempontok a törvényességi ellenőrzés keretében nem vizsgálhatók - hangsúlyozzák.

A Dörner György pályázatának tartalmi és szakmai hiányosságait illető kifogásokra válaszolva úgy fogalmaznak: a pályázati felhívás tartalmi követelményeinek megfelelt a pályázat. A kiíró követelményként nem támasztott 5 éves vezetői gyakorlatot.

Részletes üzleti tervet 2012. február 1-től 2017. január 31-ig terjedő időszakra kellett készíteni, ezt az időszakot átfogó üzleti terv a pályázat része volt, ennek részletezettségére a felhívás nem határozott meg további követelményt.

A felhívás több évadra szóló produkciós terv felállítását írta elő, ezért nem tekinthető hiányosságnak két évad tervének benyújtása - írják, hozzátéve, hogy alkotói szándéknyilatkozat becsatolásának kötelezettségét sem tartalmazta a kiírás, így ezek hiánya sem róható fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés