bezár
 

zene

2012. 01. 09.
A Fesztiválzenekar támogatása megtartását kéri
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fővárosi támogatása megmaradása érdekében levélben fordult hétfőn Tarlós István főpolgármesterhez és a Fővárosi Közgyűléshez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetése.

prae.hu

Mint az MTI-hez is eljuttatott levélben írják, az együttes vezetősége csupán a sajtóból értesült arról, hogy a főváros szerdai rendkívüli közgyűlésén a zenekar támogatásának megszüntetésére tesznek javaslatot.

A BKV helyzetét tárgyaló előterjesztésben Tarlós István főpolgármester úgy fogalmaz, hogy a kialakult válsághelyzetben elkerülhetetlen a főváros önként vállalt - részben kulturális - feladatainak megszüntetése, hiszen az önkormányzat így tudja minden felszabadítható forrását a közösségi közlekedés válságos finanszírozási helyzetének javítására fordítani. Az előterjesztés egyik melléklete ezek között az "érvényes kötelezettségvállalással nem rendelkező önként vállat feladatok" között sorolja fel a BFZ 300 millió forintos támogatását.

A zenekar vezetősége hétfői levelében úgy véli: az előterjesztés tévesen sorolja a Budapesti Fesztiválzenekart ebbe a kategóriába, mert a Budapesti Fesztiválzenekar egy a fővárossal kötött, ötéves, kötelező érvényű közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

Hozzáfűzik: megértik a főváros súlyos helyzetét és átérzik a BKV-ért folytatott küzdelmet. "Mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetnek a Budapesti Fesztiválzenekar nem eshet áldozatául. A szerdán a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslat a zenekar létét alapvetően veszélyeztetné" - hangsúlyozzák, emlékeztetve arra, hogy már tavaly is csökkentett támogatással működött a zenekar, amely az egész világon nagy sikerrel képviseli a magyar kultúrát, Magyarországot és Budapestet.

Az MTI kérdésére Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hétfőn elmondta: az, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar teljes támogatását elvonják-e, szerdán dől el. Mint jelezte, az előterjesztés a teljes fővárosi költségvetést érinti, nemcsak a BFZ-t. Nem konkrétan a zenekar támogatásának megvonásáról van szó, nem lehet kiemelni egy elemet, hiszen ez a döntés az egész főváros költségvetését érinti, és ebben az esetben mindent újra kell gondolniuk - mutatott rá.

A Fesztiválzenekar 2011-ben az előző évinél 75 millió forinttal kevesebb, 395 millió forintos fővárosi támogatással számolhatott. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól megkapták az előző évi 450 millió forintot, ám a miniszteri keretből korábban kapott 100 milliót nem.

Körner Tamás, a BFZ igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: az elfogadott költségvetés szerint a szaktárcától idén is megkapják a 450 millió forintos támogatást.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés