bezár
 

színház

2012. 01. 09.
Kolibri Ünnepi Mustra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kolibri Ünnepi Mustra elnevezésű programsorozattal ünnepli huszadik születésnapját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, amely hétfőtől szombatig története legmeghatározóbb és legsikeresebb előadásait játssza három helyszínen.

Szkéné színház

Az előadásokat a Kolibri Színházban, a Kolibri Fészekben és a Kolibri Pincében láthatja a közönség. A műsorban ifjúsági, gyermek és csecsemőszínházi előadások, külföldi vendégprodukciók is szerepelnek, esténként pedig nyilvános szakmai beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes az esemény hétfői megnyitóján a budapesti Kolibri Színházban felidézte, hogy a teátrum 1992-ben alakult a jelenlegi igazgató, Novák János vezetésével, önálló társulattal, amely az itt folyó műhelymunkának alapját, biztosítékát adja. Mint hozzáfűzte, a főváros vezetésének szándéka az, hogy ez a jövőben is így maradjon.

"Fontosnak tartjuk azt a munkát, amelyet a gyermek és ifjúsági korosztály körében végez ez a színház, ezért támogatását biztosítani fogjuk" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a Kolibri Színház repertoárja sokszínű: klasszikus magyar és külföldi szerzők darabjai, báb- és mesejáték mellett opera és mozgásszínházi előadás is szerepel programján. "Fontos, hogy ez a sokszínűség megmaradjon, hiszen így lehet színházértő közönséget nevelni" - mutatott rá, hozzátéve, hogy ezt a feladatát a színház kiválóan ellátja.

A programban szereplő külföldi előadásokról szólva Csomós Miklós hangsúlyozta, hogy a Kolibri Színház egyik legfontosabb feladata a nemzetközi kapcsolatok ápolása, a gyermek- és ifjúsági színházak terén e szerep betöltése.

A Kolibri Színház három színpadán évente több mint 550 előadást tart, játszik csecsemőknek, óvodásoknak, iskolásoknak, tizenéveseknek és az őket kísérő felnőtteknek is, családi színházként - hangzott el az esemény megnyitóján.

"Köszönjük a reményt, hogy folytathatjuk" - mondta Novák János hozzáfűzve: ezt a reményt alátámasztja az is, hogy ezen a héten együtt ünnepelhet közönségével a színház.

A Kolibri Ünnepi Mustrát hétfőn délután Pirat07&QueenOfLove címmel a cseh Alfa Theater és a portugál Teatro O Bando közös produkciója nyitotta meg, este pedig Tasnádi István drámája, a Cyber Cyrano látható.

Kedden kortárs japán gyerekelőadás, a Bekkanko, a grimaszdémon című darab indítja a napot délelőtt, délután Németh Ákos A webáruház című műve látható. Este a Kolibri első nemzetközi koprodukciója, Aare Toikka és Horváth Péter közös szerzeménye, az angol nyelvű Help! vendégszerepel az észt VAT Theater előadásában. Az első magyar osztályterem-színházi darab, Kai Hensel Klamm háborúja című műve zárja az előadások sorát. A monodráma után a nyilvános szakmai beszélgetés témája a Kolibri színházpedagógiai programja lesz.

Szerdán a 9-11 éveseké a főszerep: délelőtt az Emil és a detektívek Horváth Péter szerezte mai átiratát, délután pedig Anders Duus Boni és Klájd kereket old című előadását láthatják a nézők.

A két krimijáték után este újabb osztályterem-színházi darab szerepel a műsoron: a középiskolásoknak szóló Helló, Náci. Az esti beszélgetésen a klasszikus művek aktualizálása és az aktuális társadalmi problémák színházi feldolgozása mellett szó lesz a gyerekszínházi nemzetközi kapcsolatok jelentőségéről.

A csütörtök a legújabb színházi műfajról, a csecsemőszínházról szól: a német Helios Theater Woodbeat című előadását, a Kolibri társulata által alkotott Toda című produkciót és a Tekergőt élvezhetik a legkisebbek és szüleik. Este Háy János Völgyhídja már a középiskolásokat szólítja meg a Kolibri Színházban.

Az előadás után a magyar szerzők ifjúsági előadásait, illetve a legkisebbeknek készülő produkciókat vizsgálják a szakmai beszélgetésen.

Pénteken a Kolibri két komolyzenére készült előadása lesz műsoron: Kodály Zoltán Háry Jánosa, valamint Shakespeare Mendelssohn zenéjével játszott Szentivánéji álom című mesejátéka vezeti be az alsó tagozatos gyerekeket a klasszikus zene világába.

A 3-5 éveseket Marék Veronika meséjével, a Kippkopp gyerekeivel, a 14 évesnél idősebbeket a Kolibri legújabb ifjúsági előadásával, Lutz Hübner Bunyósszív című drámájával várják. Az esti beszélgetés a gyerekeknek átadható klasszikus értékekről szól, a komolyzene mellett foglalkozik az előadások fontos részét alkotó képzőművészeti elemekkel is.

Szombaton, a mustra zárónapján a Kolibri klasszikussá vált darabjai lesznek színpadon: az 1982-ben bemutatott, a Kolibriben 1994 óta játszott Bors néni, valamint a színházzal egyidős Kukacmatyi, továbbá a Spárga tengeralattjárót is láthatják a nézők. A koraesti beszélgetés az interaktív gyerekszínházról és az új színpadi formákról fog szólni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés