bezár
 

színház

2012. 01. 09.
Grazi fesztiválon vesz részt a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Január végén Grazban rendezik meg az Emergency Entrance (Vészbejárat) nevű színházi fesztivált, amelyen a kolozsvári társulat is bemutatja a Lakatos Róbert rendezte Drakulatúra - avagy A Brand Stroker projekt című előadását - közölte hétfőn közleményben a romániai magyar intézmény.

Szkéné színház

A január 26 és 29 között sorra kerülő fesztivált a Schauspielhaus Graz szervezi az Európai Színházi Unió (UTE) hat tagszínházának részvételével.

A prágai, az athéni, a Tel-aviv-i nemzeti színház, valamint a palermói és grazi városi színház, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös együttműködéséről van szó, aminek témája: Európa mint "vészbejárat".

Színház- és moziigazgatók, profi és amatőr színészek, zenészek és videóművészek hónapokat töltöttek el az országukat érintő migráció aktuális kérdéseinek kutatásával. A művészek kelet-európai és afrikai menekültekkel, nemzeti kisebbségek képviselőivel, hivatalos iratokkal nem rendelkező fiatal és idős nőkkel, férfiakkal beszélgettek. A kutatás a próbafolyamat részét képezte, a feltárt anyagból hat színmű született.

Korábban két-három csoport többnapos műhelymunkára gyűlt össze Kolozsváron, Prágában és Grazban, összegyűjtötték és megvitatták kutatásaik eredményét, és kiválasztották közös improvizációjuk anyagát. Pár nap alatt új jeleneteket dolgoztak ki, amelyeket a fesztiválon mutatnak be.

A kolozsváriak előadásának címe a Drakulatúra - avagy A Brand Stroker projekt, amelyet Lakatos Róbert rendezett meg. A rendező Felméri Cecíliával együtt írta meg a szövegkönyvet. A dokumentarista jellegű előadás a művészeknek és a középosztálybelieknek a politikai és az üzleti korrupcióval szembeni kiszolgáltatottságáról szól. A szereplőket létező személyek ihlették, akik a videóbejátszásokban is megjelennek - olvasható a színház közleményében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés