bezár
 

zene

2008. 08. 06.
Tiszadobi Zongorafesztivál tizenegyedszer
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A reneszánsztól a 20. századig időben nagy távolságokat fog át a 11. Tiszadobi Zongorafesztivál műsora. A pénteken kezdődő, négynapos koncertsorozaton a hagyományoknak megfelelően egy ifjú tehetséget is bemutatnak a közönségnek.

prae.hu

Hauser Adrienne, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője a programról szólva elmondta: a Reneszánsz évhez kapcsolódik Oláh Aino vasárnapi csembaló estje, amelyen Bach előtti szerzők, például Froberger és Sweelinck műveit is bemutatja.

Más szempontból tartotta érdekesnek meghívni Hauser Adrienne a Soós Adrienne-Ivo Haago svájci zongoraduót. Programjukban ugyanis olyan különlegességek szerepelnek, mint Felix Mendelssohn húgának, Fanny Hensel Mendelssohnnak Három négykezes című darabja, illetve Mendelssohn mesterének, a cseh Ignaz Moschelesnek az Esz-dúr szonátája.

A duó, amely a két zongorista közös tanulmányi éveiben alakult a budapesti Zeneakadémián, Solymos Péter (zongora), illetve Rados Ferenc és Kurtág György (kamarazene) osztályában, és fontos impulzusokat kapott Schiff Andrástól is, szintén vasárnap lép fel.

A nyitóesten Hauser Adrienne Keller Andrással ad koncertet, amelyen szintén megszólal egy Magyarországon ritkán hallható mű, Enescu harmadik szonátája. "Most tanultam csak meg, játszottam Schönbergtől és Bartóktól is +finomságokat+, de azt mondhatom, hogy a metruma, a szerkezete miatt nehézségben ezek fölött van a mű. Szerencsére kaptam egy Dinu Lipatti-felvételt, ez sokat segít, hogy átlássam a darabot" - fűzte hozzá Hauser Adrienne.

A fesztivál egyik hagyománya, hogy bemutat egy ifjú tehetséget: idén Palojtay Jánost hallhatja a tiszadobi közönség szombaton este. A 21 éves zongorista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Eckhardt Gábornál folytatta tanulmányait, kamarazenét Csalog Gábornál tanult. 2004-ben az egyetem Bíró Sári-emlékdíjjal jutalmazta, ugyanebben az évben a Budapesti Nemzetközi Chopin zongoraversenyen nyert II. díjat. 2007 októberétől ösztöndíjjal a salzburgi Mozarteumban, Rohmann Imre tanítványa. Részt vett Rados Ferenc, Dmitrij Baskirov, Murray Perahia, valamint Schiff András mesterkurzusain is. 

Szintén szombaton lép fel Mocsári Károly, aki visszatérő szereplője a fesztiválnak. Idén népszerű programot választott, Liszt-rapszódiákat játszik, a szünet után pedig Gershwin Rhapsody in blue-ját szólaltatja meg.

Az is hagyomány, hogy a sorozat záróhangversenyét Kocsis Zoltán adja: hétfőn a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból álló Grazioso Kamarazenekarral lép az Andrássy-kastély francia kertjének pódiumára. Bach- és Mozart-kompozíciókat tolmácsolnak, és Kocsis játssza Bach g-moll és Mozart A-dúr zongoraversenyének magánszólamát. 

Hauser Adrienne, aki hétévesen már a Zeneakadémia előkészítő tagozatának növendéke volt, 1998-ban alapította meg a Tiszadobi Zongorafesztivált, amely nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el, hanem a Henry Ford-díjat is.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés