bezár
 

art&design

2012. 01. 04.
Rekordszámú látogató a tiszavasvári múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem 13 ezren voltak kíváncsiak a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum kiállításaira és programjaira tavaly; a Tisza-parti város intézménye idén különleges régészeti kiállítással és templomokról szóló fotótárlattal várja az érdeklődőket.

prae.hu

A múzeum az elmúlt öt év legjobb eredményét tudhatja magáénak, az adatok szerint a látogatók száma a 2007-es 4 ezerről 2011-re csaknem 13 ezerre nőtt. A kiugró eredmény a múzeumlátogatói kör bővülése mellett elsősorban a tematikus múzeumpedagógiai programnak köszönhető - mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerdán az MTI-nek.

A pályázati program elsősorban azokat a hátrányos helyzetű, óvodás és általános-középiskolás korú gyerekeket célozta, akiknek anyagi körülményeik nem teszik lehetővé a múzeumba való eljutást. A gyerekek számára ingyenesen látogatható foglalkozások az iskolai tananyag menetéhez, az állandó múzeumi kiállítások anyagához, illetve az évszakokhoz köthető ünnepkörökhöz illeszkedtek.

A Vasvári Pál Múzeum 2011-ben több különleges tárlattal várta az érdeklődőket: Tiszavasvári várossá válásának 25. évfordulója alkalmából Akkor és most címmel interaktív kiállítást rendeztek, amelynek keretében korabeli fotók és egy virtuális fal segítségével mutatták be az 1900-as évekbeli és a mai város arculatát.

A múzeumba betérők emellett megismerkedhettek az orvoslás és gyógyszertörténet rejtelmeivel, Tiszavasvári szülötte, a híres feltaláló Kabay János életével és munkásságával, valamint az általa létrehozott Alkaloida Gyógyszergyár történetével.

A gyerekek számára a Csodák Palotája interaktív tárlata és egy tudományos roadshow nyújtott érdekességeket; utóbbi során például fizikai és kémiai kísérletekbe, a múzeumban élethűen berendezett börtöncella révén pedig az elítéltek mindennapjaiba nyerhetett bepillantást a közönség.

Baloghné Szűcs Zsuzsanna az idei kiállításokról szólva elmondta: január 12-ig látható a Raktárleletek és kincsek a Dunától keletre az őskortól a XX. századig című időszaki tárlat, amely több megye legértékesebb régészeti leleteit mutatja be.

A szegedi Móra Ferenc, a debreceni Déri, a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből L. Nagy Márta, Pintye Gábor és Tompa György régész által összeválogatott kiállításon a nagyszentmiklósi aranyleletek művészi másolatai mellett a csókai, a boldogkőváraljai, a prügyi, a nyírlugosi leletek egyaránt láthatóak.

A múzeum 2012-ben a tervek szerint ismét megrendezi a Kabay János-emlékhetet, emellett számos programmal emlékezik a közeli Tiszalök várossá válásának huszadik évfordulójáról.

Tiszavasvári görög temploma idén lesz 250 éves, a római katolikus imaház pedig 100 éves fennállását ünnepli 2012-ben; a jeles évfordulók alkalmából a templomok történetét bemutató fotókiállítással várja az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés