bezár
 

építészet

2012. 01. 03.
Városi közterek 2012-es európai díja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Köztér-megújítási projektekkel lehet nevezni a városi közterek 2012-es európai díjára, a Barcelonai Kortárs Kulturális Központ január 19-ig várja a pályázatokat.

prae.hu

Az Európa Tanács országaiban 2010-2011-ben megvalósult köztér-megújítási, fejlesztési projektekkel lehet nevezni az European Prize for Urban Public Space 2012 díjra - áll az építészfórum.hu oldalon közétett felhívásban.

A nevezéseket a szerzők, vagy a projektet finanszírozó szervezetek adhatják be. Tekintettel az ilyen jellegű beavatkozások hosszú időtartamára, olyan, 2011-ben még be nem fejezett projektekkel is lehet nevezni, amelyekben a már megvalósult fázis alapján jól értékelhető az egész folyamat és a tervezett végeredmény is.

A zsűri nemcsak szigorú építészeti elvek alapján ítéli meg a köztéri beavatkozás minőségét, de számos egyéb szempontot is figyelembe vesz. Kiemelten vizsgálja az adott városi átalakulás közösségi életre gyakorolt hatását a beavatkozás közvetlen városi környezete, a település mérete és egyéb tényezők szerint.

Figyelembe veszi a funkciók tekintetében a projekt társadalmi töréseket, fizikai, vagy szimbolikus határokat feloldó jellegét, a városlakók életminőség-javulásának mértékét.

Vizsgálják többek között a projektnek a környezet fejlesztéshez való hozzájárulását, különös tekintettel a tömegközlekedésre, az innovatív utcabútorokra, az energiaforrásokra és a hulladékkezelésre.

A bizottság idei elnöke Josep Llinas, a Barcelonai Kortárs Kulturális Központ képviselője.

A díjazottak a kitüntetést igazoló diplomában részesülnek, a díj nyertese pedig emlékérmet kap, amelyet a díjazott köztéren kell elhelyezni. A nyertes munkákat, a döntősöket és a végeredményt a díj hivatalos oldalán teszik közzé, ahol az elmúlt évek összes eddigi nyertes munkája megtekinthető.

"Napjainkban az európai városok új kihívásokkal szembesülnek, amelyek a gyorsuló lélekszám-növekedésből, valamint az egyre összetettebbé váló társadalmi és kulturális viszonyokból fakadnak.

A városi közterek állapota több társadalmi problémát is erőteljesen tükröz. A szegregáció, az elburjánzó építkezések, a homogenizáció és a privatizáció csak néhány jelenség azok közül, amelyek veszélyt jelentenek az európai városok jellegzetesen nyílt, sokszínű és demokratikus közösségeire.

Az European Prize for Urban Public Space pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a közterek megújításának, fejlesztésének fontosságára, hiszen azok állapota jól méri városaink egyéni és kollektív egészségét" - emeli ki a pályázat főbb gondolatát a felhívás.

A kiírás részleteiről az epiteszforum.hu oldalon lehet tájékozódni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés