bezár
 

színház

2012. 01. 02.
Vígszínház: két bemutató január első hetében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két bemutatóval indul az új év a Vígszínházban: január 6-án, pénteken tartják a Színházcsináló című darab premierjét a Pesti Színházban, a címszerepben Kern Andrással, január 8-án, vasárnap pedig a Makrancos Katát láthatja a közönség Börcsök Enikő és Nagy Ervin főszereplésével a nagyszínpadon.

Szkéné színház

Thomas Bernhard A színházcsináló című művét Csizmadia Tibor rendezésében tűzik műsorra. A megszállott, a művészet oltárán mindent feláldozó keserű zsenit, a vérbeli színházcsinálót Kern András játssza. Mellette Kútvölgyi Erzsébet, Karácsonyi Zoltán, Járó Zsuzsa, Borbiczki Ferenc és Igó Éva szerepel az előadásban.

A színházcsináló nemcsak metszően pontos társadalomrajz a második világháború utáni Európáról, hanem a színház gyönyörének és keservének kacagtató és szívbemarkoló bizonyítéka. Egy kiáltás a művészetért - a kulisszák mögül! - olvasható a színház honlapján az előadás ismertetőjében.

Mint írják, a darab születésének idején forradalmi hatású volt az európai színházi életben: rajongó és felháborodott viták egész sorát indította el.
A történet szerint Bruscon, az öregedő színész vidéki vendégjátékai során Utzbachba, egy szürke, unalmas faluba vetődik színtársulatával, amelyben családtagjai játszanak.

A megszállott családfő, aki egész életét a művészetért áldozta fel, kénytelen szembesülni Utzbach provincializmusával, sekélyességével. Hiába ég a tűz a színészben, a borzasztó körülmények, a fásult partnerek és saját öregedésének fájdalma olykor Bruscont is elbizonytalanítja: van-e értelme a művészetnek egy arra méltatlan helyen.

Ez a dilemma egyre durvábbá és kérlelhetetlenebbé teszi Bruscont; feleségével, lányával és fiával időnként visszataszítóan viselkedik, pedig a szándékai egyáltalán nem rosszak.

Ő csupán a színészi elhivatottságot kéri számon partnerein, a világon pedig a kultúrát és a civilizált, európai gondolkodást. A nehézségek ellenére Bruscon nem törik meg, az utolsó pillanatban is küzd az igazáért, a hitéért. Mert úgy érzi, csak így van értelme.

A Vígszínház nagyszínpadán a Makrancos Katát mutatják be vasárnap: William Shakespeare remekművének szellemessége, játékossága Varró Dániel virtuóz fordításában kel új életre. Katát Börcsök Enikő, Petruchiót a Katona József Színház művésze, Nagy Ervin játssza, a rendező Gothár Péter.

A bravúros vígjáték főhőse az éles nyelvű, nyers modorú Kata, aki mindenkit elmar maga mellől, így nem sok reménye van a házasságra. Ám mégis akad egy elszánt férfi, Petruchio, aki vállalkozik Kata megszelídítésére.

Gothár Péter különleges látásmódja és humora filmjeiben és színházi rendezéseiben is megmutatkozik.

Többször rendezett a Vígszínházban: dolgozott Ruttkai Évával Az öreg hölgy látogatásában, a Koldusoperában Kaszás Attilával, ezúttal pedig a Makrancos Katát állítja színpadra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés