bezár
 

zene

2012. 01. 02.
Koncert a Szent István-bazilikában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ortodox karácsonyt köszönti Orientale lumen - Kelet világossága című koncertsorozata pénteki estjén a Szent Efrém Férfikar a Szent István-bazilikában.

prae.hu

Az Orientale lumen - Kelet világossága elnevezésű koncertsorozat, amelyet fennállásának 10. évfordulója alkalmából indított az együttes, a Julián-naptár szerinti nagy ünnepekhez kapcsolódik.

A keleti kereszténység egyházi zenéjét bemutató hangversenyek helyszíne a Szent István-bazilika, ahol a férfikarral egy-egy neves vendég is fellép, pénteken Szabóki Tünde működik közre - mondta el az MTI-nek Bubnó Tamás alapító karnagy, hozzátéve, hogy az esten az ortodox karácsony gyönyörű, ujjongó, fénnyel teli liturgikus, valamint kántáló zenéit éneklik.

A 2002-ben létrehozott együttes fő célja a bizánci rítusú egyházzene autentikus megszólaltatása.

Tematikus koncertek alkalmával azonban a Szent Efrém Férfikar időnként műsorára tűz más, nyugati rítusú énekeket (gregoriánt, protestáns énekeket, gospeleket), valamint világi műveket, amennyiben azok kamarakórussal is megszólaltathatóak.

Liszt- és Bartók-előadásuk például óriási sikernek örvendett a 2007-es németországi Schleswig-Holstein Fesztiválon. 2011-ben Dél-Amerikában nagy sikerrel koncerteztek és kurzusokat is tartottak.

A pénteki programot január 14-én Debrecenben ismétlik meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés