bezár
 

art&design

2012. 01. 02.
Képzőművészek Tatabányán a 20. században
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képzőművészek Tatabányán a 20. században címmel mutatja be a város már lezárult életművel rendelkező alkotóinak munkásságát a Kernstok Alapítvány gondozásában megjelenő Art Limes folyóirat legújabb száma.

prae.hu

A 28. évfolyamába lépő Art Limes új száma kislexikonként a vizsgált 17 szerző művészetének legjellemzőbb vonásait igyekszik felmutatni, az egyes életművek részletes elemzése helyett azok leírását helyezi előtérbe - mondta el Virág Jenő főszerkesztő.

Wehner Tibor művészettörténész tanulmánya után a bemutatott alkotók rövid életrajza, kiállításaik, díjaik felsorolása olvasható.

Majd a csaknem 200 oldalas színes kiadvány minden művész munkásságát külön fejezetben ismerteti, elsősorban korabeli, a Dolgozók Lapjában, az Új Forrásban és a Művészet című folyóiratban megjelent cikkek alapján.

A bemutatott alkotók mindegyike erősen kötődik a városban működő, 1948 szeptemberében alapított Bányász Képzőművészeti Szabadiskolához.

A Jászai Mari Színház, Népházban tevékenykedő képzőművészeti kör első vezetői Luzsicza Lajos festőművész és Balázs István szobrászművész voltak.

"Összhangban a kor káderpolitikájával, a bányászok köréből indult tehetségek a Képzőművészeti Főiskolára kerülhettek, ahonnan diplomájuk megszerzése után többen visszatértek Tatabányára" - írta a szabadiskoláról bevezetőjében Wehner Tibor.

A tatabányai művészeti élet pionírjai között a városba visszatérő Brém Ferenc, Bondor István, Krajcsirovits Henrik és Nausch Géza nevét említi a művészettörténész. Az első három alkotónak műtermekkel kialakított lakást biztosított a város, majd hozzájuk több, rajzpedagógusként dolgozó művész csatlakozott, köztük Papp Albert és Bánfi József, de a Bányász Képzőművész Körből is többen kiemelkedtek.

Wehner Tibor emlékeztetett arra, hogy a művészlakások építése után, az ötvenes éveket követően nem volt több kísérlet az alkotók városhoz kötésére, nem kínáltak lehetőséget senkinek az itteni munkára, letelepedésre, így a Tatabányához kötődő, de munkásságukat máshol kiteljesítő, "kihelyezett tagozat" alkotóinak névsora sokkal terjedelmesebb, mint az egykor és napjainkban is Tatabányán dolgozóké.

A Kernstok Alapítványt a megyei önkormányzat hozta létre 20 évvel ezelőtt, a szervezet jelenleg önfenntartó és az NKA támogatásával adja ki az 500 példányban megjelenő Art Limes művészeti folyóiratot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés