bezár
 

art&design

2011. 12. 28.
2011 nagy kiállításai Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Noha a fővárosi múzeumi struktúrára váró átalakulás előszele már 2011-ben érezhető volt, a budapesti közönség nem kevés emlékezetes kiállítással találkozhatott idén.

prae.hu

A Szépművészeti Múzeum programjára komoly kihatással volt, hogy a térszint alatti bővítés miatt az előzetes tervekben csak őszi tárlatok szerepeltek. A bővítést leállító februári kormányhatározat után a múzeum néhány hét alatt két kiállítás bemutatásáról döntött.

A Pécset már megjárt Nyolcak tárlat újragondolt verziója a 20. század eleji művészcsoport csaknem 200 művét vonultatta fel; a kiállítást májustól szeptemberig több mint 50 ezren tekintették meg. A 2012. február 19-ig látogatható Múmiák testközelben című tárlat az ókori egyiptomiak hitvilágát, halotti művészetét, a mumifikálás technikáját ismerteti meg a közönséggel CT-, szövettani, DNS-vizsgálatok és radiokarbonos kormeghatározás segítségével.

Többszázezernyien voltak kíváncsiak 14 uniós ország 25 alkotójának körbecsónakázható vízi szobraira nyáron a Városligeti-tavon létrejött Art on Lake című kiállításon, majd október végén ismét "hagyományos" tárlattal jelentkezett a Szépművészeti. Az El Grecótól Rippl-Rónaiig - Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című kiállításon többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Mányoki, Munkácsy, Szinyei Merse és Ferenczy festményeivel találkozhat a közönség.

Az év elején vezetőt váltó Műcsarnokban még Petrányi Zsolt kurátorságával valósulhatott meg a belga Michael Borremans egyéni, álomszerű világát bemutató kiállítás, majd az ősszel látható, Sírba visztek - A Bizottság a Műcsarnokba megy című, rengeteg társművészeti programmal kísért tárlat hozott az intézményben rég látott, 15 ezres látogatottságot és 15 millió forintos jegyárbevételt, immár Gulyás Gábor rendezésében. Az épületben jelenleg Milorad Krstic Das Anatomische Theater című kiállítása és a Forte Társulat hozzá kapcsolódó előadásai futnak.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Munkácsy-tárlatán első alkalommal mutatta be Budapesten egyben a Krisztus-trilógiát, amelyet 202 ezren tekintettek meg. Komoly látogatottságot hozott a Markó Károly és köre című, 170 művet felvonultató kiállítás is, melyre számos, hazánkban még be nem mutatott Markó-kép is érkezett külföldről. November végén egy nagyszabású Ferenczy Károly-tárlattal jelentkezett az MNG a 150 éve született festő életművének eddigi legteljesebb bemutatására vállalkozva.

A Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) a Kassai aranykincsek és a 30 ezres látogatottságú Széchenyi világai című tárlatokkal kezdődött az év, majd a nyarat elsősorban a fotókiállítások fémjelezték: többek között Hubertus von Hohenlohe, Ghitta Carell és Mizerák István munkái mutatkoztak be a múzeumban.

December 31-ig tart nyitva az MNM André Kertész retrospektív tárlata, amely több mint 250 fotón keresztül tekinti át a fotográfus hétévtizedes munkásságát, a 2012. január végéig látogatható Teleki László emlékkiállításon pedig a korabeli bűnügyi helyszínelés technikájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Az Iparművészeti Múzeum (IMM) legsikeresebb idei kiállítása a 80 ezer látogatót vonzó Főúri öltözetek az Esterházy kincstárból című tárlat volt, amely első ízben mutatta be a nagyközönségnek a XVI-XVII. században készült ruhákat, lakástextileket, lótakarókat.

Az 1796 és 1925 közötti Iránt idézte meg januártól a Két korszak határán: Perzsa művészet a Qádzsár korban című kiállítás ritka fémműves tárgyakkal, intarziás famunkákkal, fegyverekkel, szőnyegekkel, ékkövekkel és kalligráfiákkal. December 30-ig az IMM-hez tartozó Nagytétényi Kastélymúzeumban kortárs iparművészek által feldíszített karácsonyfák várják a látogatókat.

Áprilisban nyílt meg a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) a horvát Mladen Stilinovic retrospektív kiállítása, melyben a közép-európai neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője a politika világát, a művészeti intézményrendszert, a pénz és a munka szerepét vizsgálta szikár, de élvezetes nyelven.

A Lumú első nyári tárlata Moholy-Nagy László életművét tekintette át mintegy 200 fotón, fotogramon és festményen keresztül, majd a Helyszíni szemle - A múzeum a múzeumról című kiállítás a kortárs múzeumok feladatát és szerepét kutatta 31 képzőművész rendkívül változatos anyagát felvonultatva.

A hetvenes években felbukkant fotorealista festészeti mozgalmat járja körül a még két hétig látogatható, Édentől keletre című tárlat, amely a fotorealizmus nyugati és keleti megjelenési formáit összevetve kísérletet tesz a fogyasztói társadalom és a hiánygazdaság pillanatképeinek szimultán megfestésére. Ősztől Yona Friedmann, a vizionárius építészet legelismertebb alkotójának életművét mutatja be nagyszabású kiállítás, a szintén hazánkból származó, de New Yorkban világhírűvé lett underground festő, Rita Ackermann (Bakos Rita) friss műveiből rendezett tárlattal párhuzamosan.

(M)ilyenek a finnek? - tette fel a kérdést címében a Néprajzi Múzeum 2009. június 26-tól csaknem két éven át nyitva tartó kiállítása, amely északi nyelvrokonaink saját magukról és a magyarok finnekről alkotott képét vizsgálta a Kalevalától a metálzenéig, a szaunától a Nokia telefonokig. Az Osztrák-Magyar Monarchia soknemzetiségű világát idézia 2012. augusztus 26-ig látogatható, Nők, szőnyegek, háziipar című tárlat, míg az áprilisig nyitva tartó Amazónia - Utak az indiánokhoz című kiállítás az őserdei életforma hagyományos tárgyait mutatja be.

A "magyar" dinókkal, világító ásványokkal és drágakövekkel is megismerkedhetnek a Magyar Természettudományi Múzeum novemberben nyílt két új állandó kiállítását felkeresők, akiket testrekonstrukciók és eredeti leletek, egyebek mellett a Hungarosaurus és a Pneumatoraptor teljes csontváza, valamint a világszenzációnak számító Ajkaceratops koponyarekonstrukciója várják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés