bezár
 

zene

2011. 12. 28.
A teremtés szól a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Művészetek Palotája 2008 óta rendezi meg újévi koncertjét, amelyen minden alkalommal Haydn 1798-ban bemutatott oratóriuma A teremtés csendül fel Fischer Adám vezényletével.

prae.hu

"Ötödször játsszuk január elsején A teremést a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, más-más zenekarral és szólistákkal.

Én minden esztendőben találok ebben a remekműben valami újdonságot, az emberi élet nem elég hosszú ahhoz, hogy a kompozíció minden nagyszerűségét föltárjuk" - mondta el az MTI-nek Fischer Ádám.

"Nyilvánvaló, hogy a Londoni Filharmonikus Zenekar másként játssza ez a művet, mint a Freiburgi Barokk Zenekar" - fűzte hozzá. - Azt akartuk, évenként váltva egy régizenei és egy modern együttes szólaltassa meg az oratóriumot. Most megint egy historikus társulat következik."

2012-ben az 1996-ban alapított, 17–18. századi vokális zenére specializálódott, többek Nikolaus Harnoncourt, William Christie és Fischer Ádám zenei vezetésével is dolgozó zürichi együttes, a La Scintilla érkezik Budapestre. Vezetője és koncertmestere a Josef Gingold-tanítvány Ada Pesch, a svájci Ernen barokk fesztiváljának vezetője és a New York-i Julliard Music School tanára.

Az előző években az Osztrák–Magyar Haydn Zenekart, a Londoni Filharmonikus Zenekart, a Freiburgi Barokk Zenekart és a Chamber Orchestra of Europe-ot vezényelte a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, jobbnál jobb kórusok és szólisták közreműködésével a világjáró karmester.

Délután ugyanúgy lesz gyerekeknek szóló, magyarázatokkal tarkított Teremtés-előadás, amelyhez idén egy meglepetést is ígér Fischer Ádám.

A kismartoni(Eisenstadt) 24. Haydn Fesztivál (2012. szeptember 6-16.) művészeti vezetői teendőit ismét Fischer Ádám látja el. Haydn és Itália lesz a sorozat alcíme. Haydn ugyan sosem járt olasz földön, de Goethe szellemében rajongott Itáliáért, az olasz muzsikáért.

"Kismartonban most már két fesztiválra válthat jegyet a zenebarát, az Esterházy Magánalapítvány is szervez programokat - részletezte Fischer Ádám. - Külön szervezzük a sorozatainkat, de ez nem jelenti azt, hogy az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar ne kerülhetne kapcsolatba a konkurenciával."

Haydn kapott meghívást a nápolyi királytól, úgy tervezte, Velence, Torino, Milánó érintésével elmegy Nápolyba, de az utazás elmaradt. 2012-ben zenei körutat tehet a közönség, mert Nicola Porpora és Pietro Metastasio, valamint Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Donizetti, Rossini és Verdi műveit szólaltatják meg Haydn alkotásai mellett.

Szeptember 6-án a Giovanni Antonini vezette Il Giardino Armonico kezdi a sorozatot. A fesztiválon 240 muzsikus lép pódiumra, és mintegy 100-an dolgoznak a háttérben. Helmut Bieler tartományi kulturális tanácsos szerint Kismarton igazi Haydn-várossá vált, ám a polgármester Thomas Steiner úgy véli, még feltűnőbbé, látványosabbá kell válniuk.

Fischer Ádám Budapest után Bécsben lép fel, a bécsi operaházban 2-án és 5-én Mozart operáját, a Figaro házasságát vezényli, a Konzerthausban pedig 10-én a Bécsi Szimfonikusokkal Schubert Rosamunda-, valamint Csodahárfa-nyitányát és Bartók A csodálatos mandarin című pantomimjának szvit változatát szólaltatja meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés