bezár
 

zene

2011. 12. 27.
Csík Zenekar: hagyományos óévbúcsúztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét megrendezi hagyományos óévbúcsúztató nagykoncertjét a Csík Zenekar, amely december 30-án a fővárosi Hungexpo G pavilonjában sztárvendégekkel "örömzenél".

prae.hu

"Hosszú évek óta megszervezzük ezt az eseményt, a helyszínek változtak. Kezdetben a kecskeméti kamaraszínházban, majd a művelődési központban játszottunk, aztán ahogy egyre ismertebbek tettünk és nagyobb volt az érdeklődés, áttettük a programot Budapestre. A fővárosban először a budai Fonóban, majd a Millenárison búcsúztattuk az óévet, a Hungexpo azért ideális helyszín, mert nagyon sokan elférnek, senki sem marad le a koncertről" - mondta Csík János hegedűs, énekes az MTI-nek.

A rendezvény alapját annak idején az adta, hogy a zenekar vezetőjének születésnapja december 30-án van.

Mint kifejtette, ez a koncert a kezdetektől igazi ünnep a zenekar életében, az elmúlt években ráadásul a szakmától szinte minden díjat megkaptak és folyamatosan érzik a közönség szeretetét. "Mi azzal köszönjük ezt meg, hogy ilyenkor olyan produkciót igyekszünk összeállítani, amely egyrészt egészen más, mint egy szokványos koncert, másrészt hozza a régi dallamokat és a szeretett pillanatokat".

Az idei Csík-óévbúcsúztató kicsit más ízű és stílusú lesz, mint a korábbiak és a nagyobb igényesség jegyében zajlik majd. Lesznek fotó- és filmvetítések, fellép Ferenczi György és a Rackajam, Pál István "Szalonna" és Bandája, Kiss Tibor (Quimby), valamint a Langaléta Garabonciások csoport.

"A program 20 órakor kezdődik a mi koncertünkkel, aztán táncházakat játszunk, Pál Szalonnáék húzzák a talpalávalót, a Langaléta Garabonciások gólyalábakon szórakoztatják a közönséget, éjféltől Ferenczi Gyuriék bluest, rock and rollt adnak elő önállóan és velünk közösen is. A műsor legalább éjjel 2-ig eltart majd" - sorolta Csík János.

Jó ideje az autentikus népzene hagyományait ápoló Csík Zenekar egyik védjegye, hogy a hazai alternatív színtér dalait is beemeli műsorába; nemrég megjelent friss lemezükön, a Lélekképeken a Hobo Blues Band, a Kispál és a Borz, valamint a Quimby egy-egy dala is szerepel a Csík Zenekar átértelmezésében.

"Tíz évvel ezelőtt kezdődött, az A kor falára című albumunkkal. Akkor egy erdélyi, mezőségi táncdallamot adtunk elő előbb hagyományos felfogásban, aztán egy dzsesszzenekarral szvingesen, végül visszatértünk az eredetihez. Már akkor az volt a szándék, ami most is: másképp megmutatni ezeket a gyönyörű dallamokat, mert így az emberek hamarabb rá tudnak lüktetni a mai világ ritmusára.

Később Szabó Attila hegedűsünkön keresztül jutottunk el a Kispál és a Borzhoz, illetve Lovasi Andráshoz, így alakult ki az állandó és kölcsönös együttműködés: hol Lovi énekel a mi lemezünkön, hol én játszom az ő albumán" - mondta a zenekarvezető.

Mint mondta, jó minőségű, igényes megoldásnak tartja az alternatív színtér "befogadását" a népzene, mindannyiunk igazi kincse tovább éltetésére. Ezt - tette hozzá - igyekeznek minél magasabb színvonalon, a növekvő elvárásoknak megfelelve művelni.

A Csík Zenekar 1988-ban alakult Kecskeméten, erdélyi és magyar népzenét tartalmazó első lemezét 1993-ban készítette Boldog szomorú dal címmel. Az idén ősszel megjelent Lélekképek a nyolcadik stúdióalbum. Felléptek Olaszországban, az Egyesült Államokban, Észtországban, Ausztriában, Belgiumban, többször játszottak a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán.

A zenekar 1992-ben megkapta a Kiváló Művészeti Együttes díjat, 2007-ben Fonogram-díjat, 2009-ben Magyar Örökség-díjat vehettek át, Csík János tavaly a Magyar Köztáraság Arany Érdemkeresztjét.
Az együttes tagjai: Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa, dob), Majorosi Marianna (ének), Makó Péter (szaxofon, tárogató, klarinét) és Szabó Attila (hegedű, gitár, ének).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés