bezár
 

art&design

2011. 12. 23.
Szobrot állítottak gróf Károlyi Sándornak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szobrot állítottak Nagykárolyban gróf Károlyi Sándor kuruc, majd császári táboroknak, a szatmári béke létrehozójának, a Szatmár megyei svábok letelepítőjének. Ezzel egy időben mutatták be a közönségnek az uniós forrásokból felújított Károlyi-kastélyt is.

prae.hu

Gróf Károlyi Sándor mellszobrát a Nagykároly központjában álló Károlyi-kastély parkjában avatták fel csütörtökön.

Mint a Krónika című erdélyi magyar napilap írja, a szobor Bíró Lajos alkotása, a szoborállítás költségeinek harmadrészét a magyar állam, kétharmad részét a nagykárolyi önkormányzat biztosította.

A talapzaton a tábornok neve latin változatban, Alexander Károlyiként szerepel, úgy, ahogy a Rákóczi-szabadságharcot lezáró 1711-es szatmári békeszerződést aláírta.

A szoboravatással egy időben mutatták meg először az érdeklődőknek az európai uniós forrásból felújított Károlyi-kastélyt, amelynek a napokban történt meg a műszaki átadása.

A nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi várrom restaurálására 2008-ban nyert a nagykárolyi és az erdődi önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében mintegy 5 millió eurós támogatást. A pénz túlnyomó többségét - több mint 4,5 millió eurót - Károlyban használták fel.

A Károlyi-kastély a középkori lovagi kastélyokat idéző mai neogótikus alakját 1893-1896 között nyerte el. E periódusban tulajdonosa Károlyi István, a magyar arisztokrácia egyik kiemelkedő személyisége volt.

Úgy építették át, hogy a kastély főfalaiként megőrizték a barokk, 18. századi falakat, amelyekhez különböző méretű és formájú tornyokat illesztettek.

A nagykárolyi kastélyt a leszármazottak nem igényelhették vissza, ugyanis azt 1940-ben Károlyi Melinda a magyar hadseregnek adományozta. A második világháborút lezáró békeszerződés után román állami tulajdonba került. A kastélyt 2012 első hónapjaiban nyitják meg a látogatók előtt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés