bezár
 

art&design

2011. 12. 21.
Nyolcvan éves a Debreceni Fotóklub
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csendélet volt a témája az alapításának 80. évfordulóját ünneplő Debreceni Fotóklub legutóbbi pályázatának, amelynek értékelését és díjátadását szerdán tartották a városban.

prae.hu

Máthé András, a fotóklub művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: félévente hirdetnek pályázatot, amely mindenki számára nyitott, a beérkezett képeket pedig a fotóklub tagjaiból álló zsűri értékeli.
A mostani pályázatra csendélet témában érkezett be 31 művész 57 képe, "nagyon színvonalas anyagot produkálva" - emelte ki. A féléves tematikus pályázat a Debreceni Fotóklub mindennapi életének része, akárcsak a műhelymunkák és előadások.

A tematikus pályázatokon a fotósok a legkülönbözőbb témákkal foglalkozhatnak az évek során és mindig kapnak visszajelzést a munkájukról. Ez hozzájárul önmaguk kiismeréséhez, a művészt abba az irányba terelik társai, ahol a legjobb munkákat tudja produkálni - jegyezte meg.

A mostani pályázat nyertese Illés Sándor kollekciója lett, míg másodikként Varga József, harmadikként pedig Horváth Tamás művét ismerték el, a különdíjat pedig Sass Nóra érdemelte ki.

A művészeti vezető elárulta, hogy a klub tavasszal a fotogram területén ír ki pályázatot. "A fényképező nélküli fénykép művészete egyszerre könnyű és nehéz téma, Magyarországon mások mellett Pécsi József, Kepes György vagy Moholy-Nagy László neve fémjelzi annak hagyományait" - sorolt példákat Máthé András.

Az 1931-ben alapított Debreceni Fotóklub decemberben könyvet jelentetett meg a jubileum alkalmából, a klub munkájának eddigi legszélesebb, Máthé András szerző szerint helytörténeti jelentőségű gyűjteményeként.

A levéltári és családi dokumentumokból, valamint magángyűjteményekből összeállított archív anyag a társalapító Aszmann Ferenc nevéhez fűződő "aranykortól" (1931-1945) egészen 2011-ig ad átfogó képet Debrecen 93 hivatásos és amatőr fotográfusáról, bemutatva egyben a nyolcvan év művészeti és technikai változásait.

Az évfordulós programok részeként kiállítás is nyílt a 80 éves a Debreceni Fotóklub című könyvben szereplő művészek egy-egy képéből. Emellett ritkaságnak számító fényképezőgépek, továbbá albumok, levéltári dokumentumok, magángyűjteményből származó levelek várják a fotózás iránt érdeklődő közönséget január 10-ig a debreceni Kölcsey Központban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés