bezár
 

irodalom

2011. 12. 20.
Nemzedéki tabló a Napút folyóiratban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Napút folyóirat decemberi száma már 15. éve közöl egyfajta nemzedéki évkönyvet, idén - mint minden évben eddig - a magyar művészeti, tudományos és sportélet 88 olyan kiválóságait gyűjtötte össze, akik jövőre lesznek 70 évesek, és elfogadták a felkérést, hogy írjanak a lapba.

prae.hu

Ezek a kiválóságok szerdán, az Óbudai Társaskörben még akkor jönnek össze, amikor 69 évesek. A 88-ból 50-en, 60-an részt vesznek az ünnepségen, amely úgy néz ki, mint a 70 évesek érettségi bankettje - mondta el az MTI-nek Szondi György, a Napút főszerkesztője.

Mindenki kap egy percet, hogy közölje magáról a legfontosabbat vagy a legérdekesebbet.

A produkciókról szólva példaként említette, hogy volt olyan sportoló, aki bemutatkozásként a széktámlán kézenállást csinált.
A mintegy 200 megkeresett születésnapos közül 88-an küldtek meghatározott terjedelemben, 70 sorban kis beszámolót szakmai útjukról, vagy vallomást az életükről a 15. alkalommal megjelenő év végi számba.

Olyanok vannak közöttük, mint Nádas Péter Kossuth-díjas író, Schmitt Pál vívó olimpikon, Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőr, városvédő, Halász Judit Kossuth-díjas színész, Fülöp Sándor fogathajtó, Hoppál Mihály néprajztudós, Dvorszky Hedvig művészettörténész, B. Révész László filmrendező, Veress Miklós és Sumonyi Zoltán költő, Ardai Ildikó és Jahoda Maya iparművész, Kopp Mária orvos pszichológus és Bokor Pál újságíró - sorolta a főszerkesztő, hangsúlyozva, hogy politikust soha nem hívnak meg, így Schmitt Pált is sportolóként szólították meg.
Bognár Antal szerkesztő találta ki ezt a nemzedéki évkönyvet.

Az 1928-as születésűeket keresték meg először és a folyóirat 3. évfolyamának decemberi számában közölték először a születésnaposok listáját mindegyikhez hozzátéve a saját vallomást. Szilágyi György Hanyas vagy? című írása volt az ihlető forrás.

Az adatok összegyűjtéséhez a kiindulópontot a Ki kicsoda évkönyv, a Színháztörténeti Intézet, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és az MTA tudósokról összeállított kiadványai adják - magyarázta.

Tizennégy év alatt 985-en szerepeltek a Napút év végi számában és az ideivel együtt több mint ezren kerültek bele a sajátos évkönyvbe, sokféle megközelítésben megírt vallomásokkal. A Napút 130., decemberi számában az 1942-ben születettek névsora található - születési dátumok szerint besorolva - és színes képzőművészeti melléklet gazdagítja a kiadványt - tette hozzá Szondi György főszerkesztő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés