bezár
 

art&design

2011. 12. 19.
Csereprogram fiatal kortárs képzőművészeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A prágai MeetFactory első magyar ösztöndíjasa 2012 február elejétől március végéig Balázs József Tamás magyar szobrász lesz, aki az Amadeus Művészeti Alapítvány és az Union Biztosító támogatásával indított nemzetközi csereprogram első kiválasztottja.

prae.hu

A Kelet-Közép-Európára figyelő programban évente két magyar művész jut két hónapos külföldi munkához, majd kiállítási lehetőséghez, cserébe - kölcsönösségi alapon - két külföldi művész alkothat Magyarországon az Amadeus Alkotóházban (AmA-ház) és a Fiatal Képzőmű Képzőművészek Stúdiója Egyesület műhelyében.

A külföldi művészeket a budapesti Amadeus Alkotóház fogadja majd és segíti munkájukban. A hosszú távra tervezett Union-Amadeus Rezidens Program 1000 eurós (300 ezer forintos) ösztöndíjat, valamint szállást, műtermet és kiállítási lehetőséget is nyújt a nyertes magyar pályázók számára.

Jövőre egy-egy fiatal magyar művész utazik Csehországba és Romániába, az adott országból pedig egy-egy fiatal alkotó érkezik Magyarországra az AmA-Házba.

A műteremcsere-program célja, hogy 35 évnél fiatalabb magyar képzőművészek számára egy-egy kelet-közép-európai országban lehetővé tegye művészeti pályájuk kibontakozását, illetve az adott ország művészeti életének megismerését.

A kezdeményezés a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg, részt vesznek a pályázó hazai és külföldi művészek elbírálásában is.

2012 nyarától, amikorra elkészül az AmA-ház állandó kiállítóterme, a Látványtár, megtekinthetők lesznek majd a csereprogramban résztvevők alkotásai, illetve az Amadeus házban elkészített művek is.
A tavaszi ösztöndíjakat minden évben november végéig, az őszi ösztöndíjakat pedig június végig hirdetik meg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és az Amadeus Művészei Alapítvány tagjai számára.

A prágai csereprogram helyszíne, a MeetFactory Prága külső negyedében egy tágas, korábbi ipari épületben kapott helyet. Az egykori vasúti járműjavítót David Cerny cseh szobrász alakította át többfunkciós művészeti központtá, amely ma többek között képzőművészeti, zenei és színházi események otthona.

A 2007 óta működő prágai intézmény 5000 négyzetméteres területén egy nagy galéria, 15 műterem, kávézó, zenei klub és színházi előadásra alkalmas tér is van. Nemzetközi rezidens programjuk keretében kettőtől tizenkét hónapig terjedő időszakokban fogadnak művészeket a teljesen felszerelt műtermekben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés