bezár
 

zene

2011. 12. 19.
Óriásbábok a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csajkovszkij nagysikerű balettje, a Diótörő zenéje és története elevenedik meg bábszínészekkel, maszkokkal, óriásbábokkal, 3D-s animált képekkel és fényeffektusokkal szerda, majd pénteken este, valamint december 28-án a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

prae.hu

"Amikor megkaptuk a felkérést Kocsis Zoltántól, a Nemzeti Filharmonikus Zenekartól és Énekkartól, erős képi világot képzeltünk el, közben az előadásokra fordítható pénz a felére apadt. Mégis létrehoztunk egy izgalmas színházi előadást a koncertterem különleges terében" - mondta el az MTI-nek a produkció rendezője, Novák János, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatója.

Nem E.T.A. Hoffman eredeti meséjéhez kanyarodtak vissza, hanem a Csajkovszkij-partitúra szerint haladnak - jegyezte meg.

"Nálunk megnő a színészek szerepe, nem mondhatom, hogy pantomimet játszanak és azt sem, hogy táncolnak, de zenére történik minden mozgás. Óriási szerepük van a báboknak, különösen a karakter (kínai, spanyol, stb.) jelenetekben.

Nálunk a második rész - itt jegyzem meg, hogy a teljes balettzene elhangzik - egyértelműen Cukor anyó országában játszódik egy hatalmas uzsonna közben. A spanyol táncot egy ördög boci és egy Milka tehén járja, megelevenedik, a tea, a kávé, a sütemények, sőt az abroszok is táncra perdülnek" - részletezte Novák János a produkciót.

A cukorvilágban megjelennek a szülők is, majd otthon az ébredéssel fejeződik be az álom, amelyből az Egérkirály parányi koronája marad, jelezve, mégsem csak álom lehetett a Diótörő és Marika kalandja. Az Orosz Klaudia tervei alapján készülő karácsonyfa világítás nélkül csak egy fehér kúp, de belülről színpompás világítás kelti életre, sőt még arra is képes, hogy a nézők szeme láttára nőni kezdjen, sőt a második részben Cukor anyó tortájává alakul.

Oly sokféle alkotó találkozik a produkcióban, hogy szinte "közlekedésrendészeti kérdés" az irányításuk - jegyezte meg a rendező. A hangversenyterem első emeleti orgonaüléséről lépcső vezet a pódiumra, a második emeleten áll majd a kórus, amely a hópelyhek tánca alatt énekel és szórja a fehér pelyheket, és bungee jumpingoló hóembereket lógatnak le.

Marikát Megyes Melinda, Diótörőt Szanitter Dávid, Drosselmeiert Ruszina Szabolcs, Egérkirályt Mult István személyesíti meg. Közreműködnek a Budapesti Énekes Iskola és a Kolibri Színház növendékei is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés