bezár
 

zene

2011. 12. 19.
Jól halad a Zeneakadémia épületének felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia épületének felújítási munkálatai jó ütemben haladnak; az egyetem rektora szerint a fővárosi Liszt Ferenc téri ház 2013-as megnyitása elérhető közelségbe került.

prae.hu

"Fontos munkálatokat végzett el a kivitelező, megtörtént az alapok megerősítése, az épület két oldalán levették a födémet, elbontották a hátsó lépcsőházat. Itt lesz majd a zongoralift, és a lépcsőházat más módon, a műemlékvédelmi kötelezettségek szigorú betartásával építik vissza.

A kisteremben is komoly feltárásokat végeztek el, márciusban a korszerűsítéssel párhuzamosan bizonyos részeken már restaurálási munkákhoz is hozzáfoghatnak" - részletezte Batta András az MTI-nek.
Ha minden ugyanilyen jó tempóban halad, a nagy- és a kisterem 2013 második felétől adható bérbe, ekkortól lesz képes saját bevételeket előállítani a Zeneakadémia.

A ház bezárásával és azzal, hogy a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) korábban 228 millió forintot zárolt a költségvetésükből, jelentős adósságállományt kezdett görgetni maga előtt az intézmény. Ennek egy részét saját erőből ledolgozták, de így is maradt 250 millió forintnyi hiány, amit most a NEFMI rendezett.

"Nagy örömünkre elfogadták, hogy különleges helyzetben vagyunk, nincs hol és mivel saját bevételeket teremteni, az egyetemnek viszont kiegyensúlyozottan kell működnie, teljes +fegyverzetben+ felkészülnie a 2013-as megnyitásra. Ígértet kaptunk arra is, hogy 2012-ben is kipótolja a tárca ezt az előreláthatóan ismét jelentkező 250 milliós lukat.

Megkaptuk és azonnal vissza is fizettük annak a 114 millió forintos hiányt is, ami a normatív támogatások elszámolásából adódott" - fűzte hozzá a rektor.

Saját termük nincs, de az Erzsébetligeti Színházban az LFZE Szimfonikus Zenekara és Fúvósegyüttese szerdán este karácsonyi koncertet ad. Gál Tamás és Balogh Sándor vezényletével közreműködik Ábrahám Márta, Kerekes József és Hábetler András.

Az európai uniós támogatással készülő projekt "a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja" elnevezést kapta, a kivitelezői szerződés értéke csaknem 6 milliárd forint, a felújítást, amely a műemléki értékek megőrzése mellett teljes korszerűsítéssel jár a Liszt Ferenc téren, 20 hónap alatt kell elvégezni.

A munkákban három kivitelező, az Arcadom Zrt., a Laki Épületszobrász Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. vesz rész.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői májusban azt kezdeményezték a nemzeti erőforrás miniszternél, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére; Török László főigazgató ekkor benyújtotta lemondását. Júniusban nevezték ki Bányai Miklós miniszteri biztost, akinek a megbízása határozott időre, a rekonstrukciós beruházás jogerős használatbavételi engedély kiadásával történő befejezéséig, legkésőbb 2013. december 31-ig szól.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés