bezár
 

építészet

2011. 12. 16.
Felavatták a Szent István Egyetem Makovecz-termét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepélyesen felavatták a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának épületében pénteken a szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas építészről, Makovecz Imréről elnevezett termet.

prae.hu

A rendhagyó avatón a család mellett számos barát, pályatárs és tanítvány emlékezett meg Makovecz Imréről. "Építőmester, tanítómester volt, embereket tanított, embereket épített" - méltatta a neves építészt Makovényi Ferenc dékán.

A szervezők tájékoztatása szerint a frissen felújított, péntektől Makovecz Imre nevét viselő teremhez Péterfy László szobrászművész készített díszkaput. Az avatóünnepség alkalmából az iskolateremtő építész munkáit bemutató kiállítás is nyílt; a terem átalakításában részt vettek Makovecz Imre tanítványai, Jánosi János, Bata Tibor és Robogány Andrea építészek is.

Az ünnepséget Bonta Zoltán Makovecz Imréről az építész halála előtt egy évvel forgatott riportfilmjének vetítése zárta; az alkotás rövidesen DVD formában is hozzáférhetővé válik.

A rendezvény egyben az oktatás támogatásáért és a terem fenntartásáért szervezett jótékonysági esemény is volt: a helyszínen tett felajánlások a terem fenntartását szolgálják majd.

Makovecz Imre életének 76. évében szeptember 27-én hunyt el; a nemzetközi hírű építész a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés