bezár
 

színház

2011. 12. 16.
Felavatták Horvai István rendező emléktábláját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktáblát avattak pénteken Horvai István kétszeres Kossuth-díjas rendező tiszteletére Budapest XIII. kerületében.

Szkéné színház

Az emléktáblát annál a háznál - a Tátra utca 12/a előtt - avatták fel, ahol az érdemes és kiváló művész, a Vígszínház egykori igazgatója élt és alkotott - közölte a színház pénteken az MTI-vel.

Az eseményen részt vettek volt tanítványai, kollégái: a többi között Takács Kati, Marton László, Murányi Tünde, Tahi Tóth László, Cserna Antal, Hegedűs D. Géza és Gálffi László. Koszorút helyezett el Tóth József, a XIII. kerület polgármestere és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója.

A rendező 1922. december 15-én született Szegeden. A helyi Tanárképző Főiskola hallgatója volt 1941-től 1944-ig, közben 1942-től 1944-ig Both Bélánál tanult rendezést.

A szegedi Fiatalok Kamaraszínházának lett a rendezője 1945-ben, majd a Magyar Színházhoz került, 1947-től pedig egy évadon át a Nemzeti Színház tagja volt.

A leningrádi (ma: Szentpétervár) színházi intézet aspiránsaként dolgozott 1948-49-ben. Hazatérése után az Úttörő Színház rendezőjeként, majd főrendezőjeként, 1951 és 1957 között a Madách Színház igazgatójaként tevékenykedett. Azt követően két-két évadot a miskolci és a Fővárosi (ma: Budapesti) Operettszínházban dolgozott.

Horvai István 1962-től volt a Vígszínház rendezője, 1979 és 1985 között igazgatóként irányította az intézményt.

Főbb rendezései közé tartozik például Csehov Három nővér, Ványa bácsi, Platonov és Sirály című műveinek színre vitele, O'Neill Eljő a jeges és Utazás az éjszakába, Örkény István Rózsakiállítás, Csurka István Házmestersirató és Deficit című darabjának bemutatója, Spiró György Az imposztor és Kornis Mihály Körmagyar című művének színpadra állítása.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés