bezár
 

art&design

2011. 12. 15.
Nyolc teremmel bővül az Uffizi-képtár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új szárny nyílik pénteken a firenzei Uffizi-képtárban, ebben az eddig helyhiány miatt a múzeum raktárában őrzött festményeket állítják ki.

prae.hu

Végre megszületik a Grande Uffizi! - internetes üzenőfalán így adta hírül a Nagy Uffizinek elkeresztelt új múzeumrész felavatását Matteo Renzi firenzei polgármester. Nyolc teremmel, mintegy 480 négyzetméterrel lesz nagyobb a legtöbb látogatót fogadó olasz képtár, amely tavaly valamivel több mint 1,4 millió jegyet adott el.

A régóta tervezett múzeumbővítés a Giorgio Vasari által tervezett épület északi szárnyának első emeletén veszi kezdetét. Az új termek fala más színű lesz, mint az eddig látogatottaké, azt viszont még nem hozták nyilvánosságra, mi kerül a falra az Uffizi raktáraiban sorakozó 2500 műalkotás közül.

Az olasz sajtó által megkérdezett művészettörténészek is csak találgatnak: van, aki Botticelli eddig raktárban tartott képeit szeretné látni, más a képtár flamand vagy spanyol gyűjteményét. Meglepetés lesz - fogalmazott Antonio Natali, az Uffizi igazgatója, amikor a nyitásra készülve bejelentette, hogy a raktárak mélyén négy ókori római mellszobrot találtak a Krisztus előtti 1. század és a Krisztus utáni 2. század közötti időszakból.

Az alkotásokat utoljára a firenzei múzeum 19. századi nyilvántartásában jegyezték fel, de nem kerültek bele az Uffiziben található összes alkotás 1959-61-es katalógusába. A raktárban felhalmozott műveket eddig időszaki kiállításokon állították ki, hogy a nagyközönség is láthassa őket. Az Uffizi bővítése 2012-ben folytatódik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés