bezár
 

art&design

2011. 12. 14.
Szemétálmok A Grundon
A Corvin sétány és a kevésbé fényes belső nyócker között december 16-án és 17-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Félúton a csillogó Corvin sétány és a kevésbé fényes belső nyócker között december 16-án és 17-én tucatnyi művésztréner dolgozik eltérő hátterű fiatalokkal és bárkivel, aki szívesen alkot, és kíváncsi a másik emberre. Az utcai akció keretében a fiatalok közösen építenek menedéket nyújtó istállót, állatokat lomokból, dobolnak, mézeskalácsot, gesztenyét sütnek, fotóznak, interjúznak és flash mob keretében mozgatják be a járókelőket.

prae.hu

A megmozdulás lehetőséget teremt olyan emberek találkozására és közös alkotására, akiknek máshol erre nincs módjuk, megmutatva, hogy alkotni, örömteli közösségi eseményeket létrehozni pár apróságból, néhány köbméter lomból, kedves gesztusokból, sok-sok mosolyból lehet és érdemes.

A Független Színház által szeptemberben elindított állampolgári kezdeményezés két korábbi akciójához hasonlóan most is alkalmuk lesz az érdeklődő gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek, hogy az iskolapadnál sokkal szimpatikus helyszínen, az utcán próbálhassák ki magukat számos művészeti területen. A karácsony előtti vásárlási lázban egy békés szigeten a résztvevők elsajátíthatják, hogyan készíthetőek műalkotások vagy éppen karácsonyi ajándékok lomokból. Az összművészeti megmozdulásnak a józsefvárosi Grund, valamint a környékbeli utcák adnak otthont, ahol számos együttműködő szervezet és kezdeményezés 17-én este 18h-kor a gyerekekkel közösen létrehozott műsorral zárja a két napos együttlétet.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/dKaALwW-1fc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Míg a korábbi akciók egy életfa, illetve egy hajó felépítése köré összpontosultak, most egy istállót építenek fel a fiatalokkal a művésztrénerek. A bibliai történetből kiindulva egy olyan akol fog elkészülni, amely menedékül szolgálhat a szálláskeresők számára. Jézus szüleihez hasonlóan a mai világban is számos olyan menekült, hajléktalan, vagy üldözött ember van, akinek az élete egy adott szakaszában szüksége van menedékre. A másik emberre való nyitottság pedig a menedékkérő és a menedéket adó ember számára egyaránt örömforrás lehet. „Ráadásul az akol melege olyan biztonságot kölcsönözhet –ha csak pár pillanatra is – a résztvevők számára, ami különösen ritka ebben az időszakban, melyben élünk.” - mondta Balogh Rodrigó, a Szemétálmok egyik elindítója, aki szerint álmokra a legnehezebb élethelyzetekben különösen szükségünk van. „Akinek nem maradt más, az szemétből építse fel az álmait, de ne adja fel soha!”

Helyszín: A Grund (VIII. kerület Nagytemplom utca 30.) és környéke

Időpont: 2011. december 16. (14-18h) és 17. (10-19h)

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Szemétálmok állampolgári kezdeményezés melynek célja, hogy a művészetoktatás megvesse a lábát az utcákon, hogy eltérő hátterű fiatalok közös alkotófolyamat és sikerélmény által közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy a lomtalanítások ne szűnjenek meg, hanem örömteli közösségi eseményekké váljanak, ahol mindenki megtapasztalhatja, hogy a szemét is lehet érték, és hogy érdemes közösen alkotni korábban ismeretlen emberekkel.

További információ:
Balogh Rodrigó
balogh.rodrigo@gmail.com



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés