bezár
 

film

2011. 12. 13.
Előkerült a Ki vagy, doki? két régi epizódja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előkerült a Ki vagy, doki? című brit kultsorozat két elveszettnek hitt epizódja, egy 1965-ben és egy 1967-ben vetített rész, amelyek felvételeit a BBC annak idején nem őrizte meg.

prae.hu

Az 1963 óta futó sorozatból több mint száz epizód hiányzik - ezeket - más angol tévésorozatok elveszettnek hitt részeivel együtt - a Brit Filmintézet próbálja megtalálni tévétársaságok és gyűjtők segítségével.

A két régi Ki vagy, doki?-epizód előkerülését is a filmintézet egyik eseményén jelentették be, ahol több más nemrégiben megtalált tévéműsort is levetítettek.

Mint a BBC hírportálja felidézi, csak az 1950-es években vált mindennapossá a tévéműsorok felvétele, azt megelőzően élőben adták a programokat. A rögzítéshez használt videokazetták azonban rendkívül sokba kerültek akkoriban, így a legtöbb adást letörölték, hogy a helyére újabb műsort vehessenek fel.

A más országokba is eladott sorozatokat azonban átírták filmre a külföldi tévétársaságok számára - ezek közül a másolatok közül sikerül néha egyet-egyet visszaszereznie a Brit Filmintézetnek.

A Ki vagy, doki?-t az 1960-as években világszerte számos csatorna vetítette. A most előkerült két rész - amelyben még az első két Doktor, William Hartnell és Patrick Troughton szerepel - egy volt televíziós mérnök magángyűjteményéből került elő.

Terry Burnettnek, aki még a 80-as években egy iskolai vásáron vette a felvételeket, fogalma sem volt arról, hogy a BBC-nek nincsenek meg ezek a részek. Csak akkor derült fény jelentőségükre, amikor Burnett a Radio Times (a BBC műsormagazinja) örökségvédelemért felelős vezetőjének véletlenül említést tett róluk.

A most megtalált két részen kívül azonban még 106 epizód hiányzik, amelyeket 1964 és 1969 között vetítettek a kultikussá vált sorozatban.
A Ki vagy, doki? (Doctor Who) első részét 1963. november 23-án láthatták a brit tévénézők. A sorozat, amelyet 2005-ben tizenhat év szünet után indítottak újra, öt évvel ezelőtt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is mint a világ legrégebb óta futó sci-fi sorozata.

A Ki vagy, doki? titokzatos Doktorát az elmúlt csaknem fél évszázadban tizenegy színész - William Hartnell, Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker, Sylvester McCoy, Paul McGann, Christopher Eccleston, David Tennant és Matt Smith - személyesítette meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés