bezár
 

film

2011. 12. 12.
Magyar filmtervek a Les Arcs fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három magyar filmrendező terve is meghívást kapott a hétvégén kezdődött Les Arcs Európai Filmfesztiválra, amelynek idei díszvendége Olaszország.

prae.hu

A francia Alpok kétezer méter magasan fekvő síparadicsomában december 17-ig tart a kizárólag európai filmeknek szentelt szemle.

A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés alapvető célja a szakma mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét és az új tehetségeket: a hatvan meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül hatot itt láthat először a közönség.

A hivatalos versenyprogramban 12 európai - francia, belga, német, spanyol, holland, brit, norvég, olasz, lengyel és orosz - alkotás versenyez a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet péntek este adnak át.

Az első fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt.

Tavaly Dániát állították középpontba a szervezők, idén pedig Olaszországra esett a választás, a zsűri elnöke Michele Placido színész-rendező, aki Magyarországon A Polip című tévésorozat főszereplőjeként vált népszerűvé.

A filmbemutatók mellett - amelyekre 10 ezer nézőt várnak a szervezők - a fesztivál jelentős szakmai programokat kínál mintegy háromszáz meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára.

A koprodukciós fórumon több száz európai filmterv közül összesen 22 projektet mutatnak be Les Arcs-ban az érdeklődő
producereknek, köztük egy magyar munkát: Nemes Gyula Zero című tervét, amely korábban már négy jelentős filmvásáron is bemutatkozott.

Az Egyetleneim című diplomafilmjével 2006-ban a velencei filmfesztiválra meghívást kapott rendező német-cseh-magyar koprodukcióban tervezi elkészíteni következő filmjét, de francia partnerekre is számít.

Les Arcs-ban - mint a rendező az MTI-nek elmondta - további országokból is jelentkeztek forgalmazók, producerek, alapítványok, amelyeknek nagyon megtetszett a nemzetközi témájú filmterv.

A költségvetés a rendező elmondása szerint nagyjából már összeállt, miután a cseh filmalap 60 millió forintnak megfelelő összeggel támogatja a projektet, valamint Németországból is érkezett jelentős ígéret, amelynek viszont feltétele a magyar támogatás.

A Playtime Kft. által 100 millió forintra beadott pályázatról azonban egyelőre nem született döntés - mondta a rendező.

A Zero története a méhek - az egész emberiségre nézve súlyos természeti katasztrófával fenyegető - kihalásának vígjátékszerű feldolgozása. A főszereplő egy méhész, aki anarchista terroristaként harcol a méheket károsító fogyasztói társadalom ellen.

"Ezen keresztül a világ jelenlegi helyzetének, a környezetszennyezésnek és a szociális állapotoknak a leírása a film" - hangsúlyozta az MTI-nek a rendező, aki saját bevallása szerint műfajteremtő alkotást szeretne létrehozni. Mégpedig egy olyan újfajta, dokumentarista eszközökkel dolgozó, több nyelven beszélő burleszket, amelynek kilencven percét a nézők végignevetik, de a végén elgondolkodnak a látottakon.

A Work in Progress elnevezésű programba Hajdu Szabolcs amerikai-magyar korprodukcióban készülő A játékos című filmjével érkezett, amelyet Dosztojevszkij azonos című regényéből Las Vegasban forgat.

A szekcióba meghívott hat filmes között van Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendező is, aki szlovák-magyar koprodukcióban dolgozik Köszönöm, jól (Dakujem, dobre) című nagyjátékfilmjén, amelyben egyebek mellett Mundruczó Kornél és Tarr Béla A londoni férfi című filmjének főszerepét alakító Miroslav Krobot is játszik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés