bezár
 

art&design

2011. 12. 12.
Átadták a jászolpályázat díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a betlehemijászol-pályázat győzteseinek járó díjakat; a Mezőgazdasági Múzeumban december 6-án nyílt jászolkiállítás nyertesei között szinte minden képzőművészeti ág alkotója képviselteti magát.

prae.hu

Szobrász, keramikus, csipkeverő, bábkészítő, foltvarró, ikonfestő és csuhéfonó művészek alkotásai láthatók a múlt héten megnyílt 18. betlehemijászol-kiállítás tárgyai között.

A legkülönlegesebb betlehemi jelenetek készítői hétfőn a múzeum dísztermében vehették át díjaikat.

Nem csak hivatásos művészek kaptak elismerést: a zsűri jutalmazott alkotócsoportokat, amatőr művészeket, óvodai csoportokat, fogyatékkal élő művészeket és egy egészen kicsi, családi alkotócsoportot egyaránt. Egy édesanya gyermekeivel együtt készített betlehemet: papír-rajz királyokkal és építőkockákból készült alkotásukhoz gyermekei koruk és ügyességük alapján járultak hozzá.

Díjaztak emellett csipkéből készült képet, vagy a betlehemi királyokat és a Szent Családot ábrázoló bábokat, csuhéból készült kis Jézust, vagy kőből faragott, a Szent Családot ábrázoló szobrot is.

A pályázat nem csak Jézus születésének klasszikus ábrázolását engedélyezte, várták a kreatív, a karácsony üzenetét közvetítő, vagy a karácsonyhoz és az adventi hagyományokhoz kapcsolódó alkotásokat is. Így juthatott a díjazottak közé a pásztorok tarisznyáját rekonstruáló szőttes vagy egy látássérült művész adventi koszorúja is.

Fehér György, a múzeum igazgatója kiemelte: nagyon büszke rá az intézmény, hogy 18. alkalommal adhat helyet ennek a különleges tárlatnak és nagy öröm a szervezők számára, hogy minden évben egyre több, egyre színvonalasabb munka érkezik.

A pályázatra beérkező alkotásokat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri értékelte és ők választották ki a kiállításra kerülő műveket, valamint azokat a művészeket, akik külön díjazásban is részesültek.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében hangsúlyozta: "ezek az alkotások a magyar kultúra élő, eleven részét képezik, így fontos, hogy minél nagyobb teret kaphassanak ezek a művészek, és mesterségüket gyakorolhassák, taníthassák".

"A kézműipari szakmák nagyon nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon. Nagyon fontos megőrizni ezt a különleges értéket és biztosítani kell a lehetőséget a felnövekvő generációknak is, hogy megismerhessék, megtanulhassák és továbbörökíthessék ezeket a nemzeti kultúránk részét képező szakmákat" - fogalmazott Gergely Imre, a Magyar Kézművességért Alapítvány titkára.

A 220 alkotás január 15-ig látható a Mezőgazdasági Múzeumban, a tárlat mellett megvásárolható a díjazottak munkáit összefoglaló, három nyelven kiadott színes fotóalbum is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés