bezár
 

zene

2011. 12. 12.
Világhírű spanyol flamenco csoport Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten lép fel kedden a világhírű spanyol flamenco csoport, a Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos; a Ram Colosseumban látható projektnek nagy szerepe volt abban, hogy az UNESCO tavaly a szellemi kulturális örökségi listájára vette a flamenco táncot.

prae.hu

A spanyol együttes programjának első változatát a madridi Teatro Espanolban mutatták be 2009-ben, a másodikat a Teatro de Madridban 2010 szeptemberében - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. A produkció nagy sikerrel turnézott Indiában, Libanonban, Líbiában, Marokkóban, valamint a sanghaji Expón a Cervantes Intézet hetén.

A flamenco, Spanyolország "legnemzetibb" művészeti formája tavaly novemberben került az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A kedd esti budapesti fellépésen két sevillai táncos, Asunción de Martos és Víctor Bravo lesz látható. Előbbi a flamenco ma élő legjelesebb képviselőitől tanult, például Eva La Yerba Buenától vagy Rafael Amargótól. Partnere, Victor Bravo klasszikus tánc és flamenco tanulmányait a Matilde Coral Táncművészeti Főiskolán végezte.

Külföldön sikereket ért el különböző műfajú és nemzetiségű táncok vegyítésében, Spanyolországban pedig olyan darabokat állít színre, amelyekben a színházi eszközöket sajátos stílusú flamenco motívumokkal ötvözi.

A Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos budapesti fellépésén Alicia Gil énekel, őt Lito Espinosa kíséri gitáron. A szólista a pengetős hangszeren Antón Giménez, aki olyan nagy gitárosok leszármazottja, mint Ramón Montoya és Mario Escudero. A zenekar tagja még Gabriel de la Tomasa (ének) és Luis Amador (dob).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés