bezár
 

irodalom

2011. 12. 12.
Kitüntették Schmidt Máriát és Vörös T. Károlyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Vörös T. Károly újságíró, a Népszabadság főszerkesztője veheti át a Román Kulturális Intézet idei Kulturális Nívódíját és Média-díját szerdán este a Duna Palotában - jelentették be a román intézet hétfői sajtótájékoztatóján.

prae.hu

Brindusa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója a díjak odaítélésének indoklásában elmondta, hogy Schmidt Mária történész a volt kommunista országok 20. századi történelmének kutatásában elért eredményeiért, egyetemi tanárként a fiatal korosztály következetes oktatásáért és a Terror Háza Múzeum színvonalas programjaiért érdemelte ki az elismerést. Vörös T. Károly magas szinvonalú újságírói teljesítményével, illetve a szólásszabadságért és a szakma becsületéért kiálló magatartásáért kapja meg a Média-díjat.

A kulturális intézet ezekkel a kitüntetésekkel szeretné kifejezni a befogadó ország kultúrája iránti tiszteletét, és igyekszik párbeszéden és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot teremteni a két ország kultúrái között - hangsúlyozta az igazgató.

Az idei díjak védnöki testületének tagja volt: Vladimir Tismaneanu politológus, a Maryland Egyetem professzora, a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Bizottság és a Román Száműzetés Emlékközpont kutatócsoportjának elnöke, Christina Guseth, a romániai Freedom House igazgatója, Carmen Bendovski, a Bécsi Román Kulturális Intézet igazgatója, Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója és Kiss M. Sándor történész.

A díjazottak Jecza Péter temesvári szobrászművész kézjegyét viselő kisplasztikát és pénzjutalmat vehetnek át.

Az ünnepélyes díjátadó után Oana Lianu pánsípművész koncertje hangzik el. A művésznő a Nagyváradi Zeneművészeti Egyetem Zenepedagógiai Tanszékének vezetője, aki több tanulmányt és könyvet publikált a pánsípról és a román népzenéről.

A magyar kultúra és média kiemelkedő képviselőit a román intézet 2007 óta, évente ismeri el kitüntetéssel.

Az eddigi díjazottak között van Esterházy Péter író, Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester, Rév István történész, Sváby Lajos festőművész, az újságírók között pedig Cselényi László, a Duna TV akkori elnöke, Eva Iova Simon, a gyulai román hetilap főszerkesztője, Sükösd Miklós médiakutató, Orbán Györgyi, az MTI újságírója, Klein Judit, a Magyar Televízió kisebbségi műsorainak, valamint Kaupert Júlia, a Magyar Rádió román nyelvű műsorainak főszerkesztője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés