bezár
 

art&design

2011. 12. 11.
Alapáron vittek mindent a Belvedere aukción
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Majdnem mindent eladtak a Belvedere Galéria szombati művészeti árverésén, és a 187 tétel közül 44 végzett egymillió forintnál magasabb összegű leütéssel.

prae.hu

A legtöbb tételért kikiáltási áron koppant a kalapács, pedig nagyon erős anyagot kínáltak, az európai avantgárd és a konstruktivizmus több kiemelkedő alakjától. Csakúgy, mint a 19. és 20. századi magyar klasszikusoktól, a nagybányaiaktól, a Nyolcak művészcsoport tagjaitól, és a különböző, század eleji irányzatok képviselőitől.

A müncheni műkereskedelemből származó absztrakt, de megfejthető tárgyakat mutató Tihanyi Lajos festmény nem véletlenül került az aukciós katalógus címlapjára. Az 1930 körüli évek Absztrakt csendélete 14 millió forintról indult és 16 millióig jutott. Így ez lett az aukció legdrágábban elvitt festménye. Egy másik, 1912-es datálású Tihanyi kép, a kubizáló Trencséni lépcsős utca 12 milliós alapáron ment el. Ugyanígy, és ugyanennyiért vette meg valaki Paál László 1872-73 körüli évekből való Erdőszéle olajképét.

7, 5 millió forintról 9 millióig licitálta egy gyűjtő Ferenczy Károly Festő és modellek című vásznát, bár tudta, nem viheti haza, mert néhány hónapig egy kiállításra kölcsönözte korábbi tulajdonosa. A 6 milliós indítású Moholy-Nagy László Képarchitektúrára egy német gyűjtő ígért rá egymilliót. Egy kicsit, 2,8 millióról 3,6 millióra ment fel Anna Margit derűs, színes Háromkirályok című vászna. Balla Béla szecessziós őszi tájképe 1,2 millióra duplázott. Vaszary János franciásan könnyed, tengerparti jelenete 750 ezer forintról 1,8 millióig bírta, míg egy sokszor kiállított Vaszary virágcsendélet 6,5 milliós kikiáltási áránál maradt. Két Scheiber Hugó gouache, a Don Quijote és a Szamuráj csaknem egymillióval ért többet kikiáltásánál, így vették meg 1,7, illetve 2,4 millióért. Barcsay Jenő konstruktivista kompozíciója 950 ezerről 1,3 millióra ment fel. Egy Nagy István virágcsendéletért félmillióval adtak többet a 350 ezres induló áránál. Nagyot lépett előre Faragó Géza szecessziós vászna, a Tungsram wolfram-izzó plakátjához készült kompozíció egyik olaj változata, amikor 280 ezer forintról 560 ezerig ment fel.

A több millió forintra árazott Szinyei Merse Pál, Markó Károly, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Márffy Ödön, Farkas István képek mind alapáron találtak gazdára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés